Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Så får du respekt som ny chef

Som ny chef är jag rädd att verka osäker. Hur ska jag agera för att visa pondus, seriositet och få respekt?

”Låt mig börja med att avslöja en hemlighet. Du är inte ensam om att ha den känslan. Undersökningar har visat att ungefär hälften av alla chefer, både nya och erfarna, ibland känner att de inte är så duktiga på sitt jobb som de förväntas vara. Redan på 70-talet myntades begreppet ”The impostor syndrome” som handlar just om att man känner att man är en bluff som snart blir avslöjad som inkompetent. Men kom ihåg att din chef har valt att utse just dig till chef eftersom organisationen tror på dig och din förmåga att leda verksamheten. De vet också att du är oerfaren i din roll, men har ändå valt dig.

Läs också: Chefen är rädd att göra fel

Med det sagt så finns det självklart saker som du som ny chef kan göra åt den här känslan. En av de viktigaste sakerna är att skaffa dig kunskap. För med kunskap kommer känslan av trygghet och kompetens, vilket i sin tur leder till respekt och pondus från din omgivning. Lägg tid på att utbilda dig i ledarskapets grunder, lär dig verksamheten och var nyfiken på att lära känna alla dina medarbetare. Ge också dig själv tid. De första åren som chef är rätt krävande, eftersom allt sker för första gången. Du håller dina första medarbetarsamtal, du sätter dina första löner och tar dina första svåra samtal. När man har gjort saker några gånger så får man en erfarenhet och livet som chef blir enklare och går mer på rutin.

Avslutningsvis vill jag uppmuntra dig, och även alla andra chefer, att våga visa för medarbetarna att du som chef också bara är en människa, med fel och brister. Att du också kan göra fel. Det får dina medarbetare att vara modigare och våga mer, eftersom de vet att det inte är katastrof om det blir lite fel ibland. Så länge man lär av sina misstag.”

Läs också: Så kopplar du ihop hjärnorna i gruppen

Mer från: , ,