Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Passar jag som egenföretagare?

Jag är i dag anställd men har tankar på att starta eget inom min nuvarande bransch. Jag har en idé som jag tror på, men vet inte hur eller om jag ska ta nästa steg. Hur vet jag att jag passar som egenföretagare? /”Osäker”

Att ha en affärsidé som man verkligen tror på är grunden till allt företagande. Det ger lust och energi. Första steget är taget.

Nästa steg är att utvärdera dina möjligheter att realisera idén och då bör du även se till din totala livssituation. Det är svårt att veta om man passar som företagare innan man har testat!

Det finns en hel del forskning om vad som utmärker en framgångsrik entreprenör, och trots att det finns vissa typiska karaktärsdrag, så är det omöjligt att säga vem som kommer att lyckas på förhand. Vilka är dina drivkrafter till att starta eget?

Generellt sätt så kan vem som helst lyckas som entreprenör. Fråga dig själv: Är jag beredd att leva med min idé och mitt företag dygnet runt? Känner jag en brinnande passion för min idé? Är jag uthållig och envis? Svarar du ja på dessa frågor har du grunden för att lyckas i ditt företagande. Sedan gäller det ju givetvis att affärsidén ligger rätt i tiden, att du har tillgång till kapital (om det behövs), att du kan sälja in din idé till blivande kunder, anställda och partners.

Eftersom du redan är verksam i den tänkta branschen så har du säkert kunskap och kontakter för att kunna utveckla en affärsplan. Ett effektivt sätt att testa och utveckla affärsidén kan vara att anlita en entreprenörscoach som utmanar, stöttar och ställer nödvändiga ”jobbiga” frågor före och under uppstartsprocessen.

Lycka till!

Mer från: ,