Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

När ledningens mål är onåbara

Jag är chef med resultatansvar för ett område. Ledningen som jag rapporterar till har nu satt upp mål för min enhet som är orealistiska. Samtidigt råder en kultur där man inte ifrågasätter mål uppifrån. Hur ska jag agera utan att äventyra min position?

Svar: Det verkar som du helt enkelt har fått en budget i knät och förväntas leverera enligt den, och om du då upplever dessa mål som orealistiska så måste du helt klart agera.

Jag är övertygad om att du kan ta upp målen i ett möte med din chef/chefer och mitt råd är att du sakligt och professionellt argumenterar för dina synpunkter. Det visar på engagemang och mod. 

Det är viktigt att du har belägg och stöd för dina argument (kanske vill du ha med t.ex. din säljchef som kan backa upp dina argument). Ta mötet i positiv anda och lägg upp ditt case precis som du skulle vilja att någon av dina medarbetare skulle gjort inför dig som chef. Det vill säga ge ny information, visa att du är påläst om just din marknad, kanske sitter du på kunskap som dom inte känner till (om en viss storkund el.dyl.) visa att du verkligen bryr dig och att du är fast besluten om att din enhet ska leverera så bra som möjligt. Förklara också vad som skulle krävas för att ledningens mål skulle kunna nås (skulle du behöva anställa fler säljare eller är det andra resurser du anser skulle behövas för att nå målet, var specifik). 

Skulle ledningen inte justera sina mål efter ert möte eller ge dig de resurser du anser dig behöva så har du i alla fall varit tydlig. Då är det bara att antingen bita i det sura äpplet och jobba på i positiv anda, och då med gott samvete känna att du har bidragit med din kunskap. Om du känner att du inte kan jobba på i positiv anda så är dina personliga värderingar troligtvis för mycket i krock med ledningens mål. Om de inte lyssnar på dig så kanske du hellre väljer att se dig om efter nya utmaningar.