Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Mitt jobb är borta

På grund av nedskärningar har jag precis blivit av med mitt arbete som marknadsanalytiker. Efter nästan tio års ”karriärande” efter min ekonomexamen, står jag helt plötsligt för första gången utan jobb. Det enda positiva är att företaget betalar ut lön i ytterligare tre månader. Hur ska jag hantera situationen? Jag känner mig orolig och utelämnad. Hur ska jag lyckas få ett nytt jobb inom mitt område, hur ska jag tänka?

Självklart är det en ovanlig och jobbig situation när man förlorat jobbet och hela ens tillvaro hamnar i gungning. Ingen orkar vara positiv jämt. Det går upp och ned. Men kom ihåg: allt som händer i ens liv ger erfarenheter som man kan lära sig saker av.
En viktig attityd är att du inte ser dig som offer. Vi är alla del av en global ekonomi, och vi drabbas alla, på olika sätt. Ställ dig frågan; vad finns det för möjligheter för mig i detta läge? Dags att ta den där kursen? Kanske satsa på en vidareutbildning? Finns det en dröm om att starta företag? Kanske du har haft en tanke på att arbeta några timmar i veckan ideellt, men tidigare inte haft tiden? Ditt största hot är att du blir passiv. Sök kontakt med personer som kan ge dig stöd och idéer. Nätverka och träffa människor som ger dig energi. Arbeta med att lägga en daglig planering för ditt jobbsökande för att få en strukturerad tillvaro. Se om du har möjlighet att träffa en personlig coach (genom ams, privat eller företag), en coach kan vara ett stöd i processen att kartlägga möjliga framtidsscenarier och sätta inspirerande mål. Upptäck det du faktiskt vill göra, inte bara det du bör och kan. Kartlägg dina resurser, du kommer att kunna hitta alternativa vägar. Våga be om tips och kontakter: människor vill hjälpa till. Lycka till!