Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Medarbetarna kan inte glömma förre chefen

Jag efterträdde för en tid sedan en chef som hade tjänsten lång tid och var mycket omtyckt. De anställda har svårt att acceptera skiftet och tycker att allt var bättre med hen. Hur bör jag som chef agera för att underlätta omställningen till en ny chef?

Svar: ”Det är alltid en utmaning att ta över ledarskapet efter en omtyckt chef som varit där lång tid. Vi människor är vanedjur och dessutom gillar vi trygghet. Per automatik blir det då både ovant och osäkert med en ny chef som ska göra saker på sitt sätt. Annorlunda. En person med nya tankar och idéer, troligtvis med andra mål och strategier.  Mitt tips är att inte snegla på hur din företrädare var som person, eller vad hen gjorde eller inte gjorde. Du har fått uppdraget för att du är du med din personlighet, kompetens och  bakgrund. Det innebär att du ska göra på ditt sätt, med det du anser vara bäst väg, och vara dig själv. Inte försöka kopiera din populära företrädare på posten.  

För att underlätta det hela så tycker jag att du ska vara öppen, närvarande, ödmjuk och nyfiken. Kalla till individuella möten och lär känna dina medarbetare. Ställ frågor, vad har varit bra och vad kan bli bättre, osv. Bilda dig en egen uppfattning. Ofta har det inte varit så fantastiskt som det kanske verkar till en början. Vi har en tendens att överskatta historien och tidigare chefer när en ny chef kommer in och kanske skapar oro i korridorerna bara genom sin närvaro.  

Mitt råd är att efter individuella möten samla personalen och klargöra hur du ser på verksamheten, vad målsättningarna är och vad du förväntar dig av medarbetarna. Du förtjänar din nya chefsroll och ska inte be om ursäkt för att du tagit över stafettpinnen. Oroa dig inte så mycket över hur omtyckt du är eller inte är, gör ditt bästa, var öppen och ödmjuk och sedan kommer du med tiden vinna den respekt och popularitet som du visat dig förtjäna. Lycka till!”