Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Kaxig kollega – hur ska chefen agera?

Jag har rekryterat en person som är ganska ny i arbetslivet. Nu upplever några medarbetare att vår nya kollega är lite väl kaxig i sin framtoning och alltid vet bäst. Jag tycker att gott självförtroende är bra. Men det får inte leda till brist på respekt. Hur ska jag agera?

Svar: Det finns nog ingen som inte tycker att det är bra med gott självförtroende. Men en kaxig person som alltid vet bäst som du beskriver är inte ett vidare klockrent exempel på någon som är grundad och har bra självförtroende. Tvärtom skulle jag nog säga att en person som måste hävda sig så hårt är ganska rädd att framstå som osäker eller svag. 
Självklart är det viktigt att den nya medarbetaren som du har rekryterat visar respekt för kollegorna och deras erfarenhet. Samtidigt är det ju härligt med någon som kommer in som en frisk fläkt och rör om lite, i det fall det faktiskt kanske kan behövas. Många arbetsplatser behöver nytt ungt folk utifrån som vågar ifrågasätta gamla rutiner och arbetssätt. Kanske är den här personen just en sådan frisk fläkt? Är det möjligtvis några medarbetare som kanske känner sig hotade eller obekväma med att det kommer en ny lite yngre kollega med nya tankar? Eller rör det sig faktiskt om ett antal medarbetare som faktiskt har fog för sitt missnöje och att den nya medarbetaren utgör ett störande element? Det är den här typen av frågor du måste ställa dig själv; ditt ansvar är att ta reda på mer och agera på det som du får reda på.
Det verkar som det har mer med personlighet att göra än något direkt tjänstefel, alltså finns inget rätt eller fel i sak. Prata med den nyrekryterade och förklara hur vissa av kollegorna känner. Det kan du göra på ett sätt som får hen att inte känna sig nedslagen utan snarare upplyst. Det är väl det som på sikt kommer att hjälpa. Du kanske får hens syn på läget vilket kan vara givande ur andra aspekter också. Lycka till!