Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

”Jagad av tiden”

Fråga: Jag är ständigt jagad av tiden och min arbetsbelastning är mycket hög. Nu har jag blivit pappa och för ett år sedan blev jag chef över ett antal konsulter inom företaget. För att hinna med allt måste jag bli mer effektiv. Hur ska jag göra?

Svar: Att bli mer effektiv handlar om att ta kontroll över hur du använder tiden, prioritera vad som är viktigt och fundera över vilka mål du vill uppnå. Ordet effektiv kan ibland väcka negativa associationer, många tror att de ska göra ännu mer på kortare tid, men det handlar helt enkelt om att göra rätt saker på ett smartare sätt. Sätt upp en målbild hur du vill vara som effektiv chef och se även till att följa upp den målbilden. Se till att du har en realistisk bild av vad din tid räcker till. Formulera för dig själv vilket mål du har med ditt arbete, vad som är viktigast att uppnå. Skapa en tidsbudget och en regelbunden vana att reflektera över vad du faktiskt gör. 
Tänk igenom hur du hanterar e-post, telefon, möten. E-post är en tidsslukare. Ring i stället när det går. Gör ett system så att du inte behöver öppna ett brev och fundera över vad du ska göra med det mer än en gång. Sortera i mappar. Möten kan vara otroligt ineffektiva. Är mötet befogat? Mötets syfte ska vara välformulerat och tydligt.
Börja veckoplanera. Prioritera och tidsbestäm de olika aktiviteterna. Starta med att tänka igenom vilka fem, sex saker som ska ha hänt den här veckan för att du ska känna att det har varit en bra vecka. Kontrollera vid veckans slut vad tiden i den gångna veckan egentligen gick åt till. Var det till hälften oförutsedda händelser? Om det är så din arbetsvardag ser ut måste du också planera in tid för att hantera det oförutsedda. Som sagt, att bli mer effektiv handlar om att ta kontroll över hur du använder tiden.