Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

”Jag vill byta karriär”

Fråga: Jag har arbetat med revision i över åtta år sedan min civilekonomexamen, men ofta känt att jag egentligen vill jobba med något helt annat. Nu har jag kommit till ett vägskäl och bestämt mig för att göra ett karriärbyte. Problemet är att jag inte riktigt vet till vad och jag vet inte hur eller var jag ska börja. Hur kan jag tänka och vad bör jag göra?

Svar:  Många går omkring med en dröm om att göra något annat. En förändrad livssituation, ändrade prioriteringar eller ett behov av att utvecklas är exempel på vanliga anledningar till att man funderar på ett karriärbyte. Vad är det som gör att du vill byta karriär? Många ambitiösa 30+ personer jag coachat har tvingats ta ett steg tillbaka och omvärdera sitt
yrkesval. Tanken på att byta karriär är inte bara kittlande, utan framför allt skrämmande för de flesta. Hur blir ekonomin? Vad ska andra tänka? Tänk om jag misslyckas!
Låt inte rädslan styra. Erkänn rädslan, för den är naturlig, och gå sedan rakt in i den.  Att byta karriär och inriktning kan vara ett kortvarigt obehag men kompenseras förhoppningsvis med en långvarig förnöjelse och glädje, när vi till slut hamnar rätt. Följ din inre kompass. Inspireras av andra som vågat. Mitt råd till dig är: Hitta det du brinner för och satsa på det. Vi spenderar den största delen av våra vakna liv på våra arbeten och därför är det viktigt att den tiden känns meningsfull och innehållsrik. Det påverkar även resten av livet! Även om beslutet bör vara grundat på så mycket kunskap som möjligt så är passionen viktigare än fakta. För att ta steget och byta karriär krävs att du har stark motivation och helst ett uttalat syfte.
Ofta hänger det ihop med att få lära sig nya saker och utforska vad dina förmågor räcker till, känslan av att kunna använda dina förmågor för att göra det du älskar att göra.