Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

”Jag kan inte säga nej”

Fråga: Jag har ett stort problem och det är att jag har så svårt att säga nej. Både privat och på jobbet. Men nu börjar jag känna att min »vänlighet« är kontraproduktivt för mig. Jag orkar inte längre. Men hur säger man nej? Hur ska jag förhålla mig?

Svar: »Vill du höra världens lättaste sätt att gå rakt in i väggen utan att passera Prozac-burken? Det är att säga ja till varenda människa som vill att du ska göra saker åt dem, för dem eller med dem«. Det där var ett citat som jag hörde på en föreläsning för länge sedan.
Hur kommer det sig att du inte kan säga nej? Jag uppfattar på din fråga att du säger ja till allt, både hemma och på jobbet. Vad beror det på? Är det rädslan att göra din fru/dina barn/vänner besvikna, är det rädslan att förlora ett jobb? Fundera igenom dessa frågeställningar ordentligt.
Om du tillåter kunder, vänner och andra att ringa i sista minuten för att be dig fixa saker åt dem så kommer de att göra det. Kom ihåg: det är ditt ansvar att sätta gränserna. Det är din skyldighet! 
Förstå att det du tror du gör av »snällhet« oftast är ren dumhet. Folk kommer alltid att vilja ha din tid till olika saker. Se till att den tid du lägger ner är bra för dig också. Det ger respekt. Det ger trovärdighet. Det ger i slutänden bättre resultat för alla. I det långa loppet handlar det om din hälsa och din livskvalitet. Om du innerst inne känner att du inte har tid eller lust, måste du ta ditt ansvar och säga nej tack. Nyckeln är oftast att be om lite betänketid. Träna dig på att inte svara genast!
– Kan jag svara på det i morgon?
När du hinner fundera igenom situationen ordentligt så ser du också anledningar till varför du inte alltid behöver säga ja!
Att lära sig att säga nej är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att höja din livskvalitet!