Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Jag har så svårt att delegera

Mitt problem är att jag har svårt att delegera arbetsuppgifter. Jag är chef över 20-tal medarbetare, men det känns som att jag måste göra ”allt” själv. Hur ska jag gå till väga för att släppa mitt kontrollbehov? /Överdrivet ambitiös chef

Det gamla uttrycket ”om du vill ha något gjort, så får du göra det själv”, stämmer inte så ofta, särskilt inte i modernt ledarskap i företag med välutbildad personal. Varför bygga en organisation om du inte sedan använder dess talanger? Kom ihåg att människor växer med uppgiften. Prova att släppa taget så får du se! Var tydlig med uppdraget när du delegerar. Ställ frågor som: Vad är uppgiften? Vem är bäst lämpad? När du väl har delegerat uppgiften, informera alla inblandade parter. Understöd din medarbetares möjlighet att lyckas i projektet genom att visa ditt fulla förtroende! Delegering är (oftast) ingen impulshandling. Strategisk delegering är strukturerad och har tydliga spelregler. Medarbetare som uppmuntras att delta i de krav och befogenheter som gäller för ett visst projekt, blir mer motiverade och entusiastiska. Medarbetare som får en högre grad av befogenheter och ansvar för resultatet blir också mer motiverade och tillfredställda. Men delegera med tydlighet, understöd, informera. Att delegera är en pågående process och kommunikationen är viktig för dess framgång.