Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hur ska jag välja efterträdare?

Jag driver sedan många år ett medelstort bolag som både ägare och vd. Nu vill jag dra mig tillbaka från chefsrollen och rekrytera en efterträdare internt. Det finns flera bra kandidater. Men hur väljer jag rätt?

Svar: Du vill alltså trappa ner på det operativa arbetet men kvarstå som ägare, tolkar jag det som. Eller finns det funderingar på att göra en exit helt eller delvis? Om bolaget skall säljas inom några år så påverkar ju även det valet av din efterträdare.  Utgår dock ifrån att du ska kvarstå som ägare i resonemanget nedan, då du inte gett mer information.

Det kan vara en svår övergång att lämna över de dagliga besluten när man som du har drivit bolaget i många år, både som ägare och vd. Därför är det extremt viktigt att du är klar mentalt att ta ett kliv åt sidan, så att din efterträdare verkligen kan vara exekutiv. Varför jag tar upp detta är ju för att det är avgörande för hur rekryteringsprocessen kan komma att se ut, och framför allt vilka kandidater som kan bli aktuella.

I slutänden handlar det ju om att hitta den mest lämpade kandidaten för uppdraget, och det beror ju mycket på vad du värdesätter och hur du ser på din egen roll som ägare och därmed vad uppdraget för en extern vd egentligen omfattas av. Hur aktiv kommer du vara? Hur aktiv vill du vara? När du är klar över din egen roll fortsättningsvis (som styrelseordförande?) så blir det lättare att formulera uppdragsbeskrivningen för vd-tjänsten. Tänk noga igenom dessa saker och ta gärna hjälp utifrån.

Jag skulle rekommendera dig att konsultera en hr-konsult/executive search-konsult för att bena ut din roll och även med att klargöra vd-rollen och beskriva uppdraget så konkret som möjligt. När du har kommit så pass långt i processen kanske det inte är lika givet att rekrytera internt (eller så har det blivit ännu mer givet).

Jag tycker dock att du än så länge skall hålla det öppet och börja med att fundera igenom din egen framtida roll som ägare först.  Jag tror att nyckeln för dig att välja rätt kandidat handlar om att först ta reda på vad du vill med bolaget och hur du själv ser på din egen roll fortsättningsvis, för att därefter formulera en beskrivning av tjänsten och den person du söker. Låt det ta den tid som behövs, och ta hjälp av rekryteringsspecialister utifrån, även om du vill rekrytera internt.