Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hur ska jag våga börja ta beslut igen?

Jag arbetar sedan några år tillbaka som chef i ett bolag. Normalt har jag inte haft problem att fatta beslut men upptäcker att jag på senare tid fått allt svårare att våga fatta beslut och skjuter på frågor. Hur tar man sig ur detta?

Svar: Hej chefen, det låter som om det är dags att du tar befälet över ditt eget beslutsfattande igen. Du skriver inte vad det är som gör att du känner dig osäkrare på att fatta beslut, vad själva orsaken är att du fått allt svårare att fatta beslut och skjuter på frågor. För om du vet orsaken till problematiken är det också lättare att förstå vägen ut ur detta. Jag gissar att det har med ett vikande självförtroende att göra, troligtvis har du tagit ett (eller flera) felbeslut som har blivit kännbara för dig och nu gör du omedvetet allt för att slippa ta beslut som kan anses vara fel. Den person som alltid tar korrekta beslut utifrån allas perspektiv hela tiden och aldrig anses ha fel om något, den personen finns inte. 

Kom ihåg att du har din position och din roll för att du har förtjänat det. Våga ta beslut som du står för. Låt både hjärta, hjärna och mage vara med. Ibland måste man som chef ta jobbiga beslut, det är en del i uppdraget. Du är chef men du måste också visa att du är en ledare, en ledare som står upp för sina åsikter och beslut, både när det blir rätt och när det blir mindre bra. Kom ihåg: Att inte ta ett beslut är också ett beslut. 

Att skjuta på frågor gör att det blir ännu jobbigare att ta tag i dem senare. Medarbetare som väntar på svar, kunder som blir otåliga, kollegor som undrar varför det dröjer osv. Jag vill påminna dig om varför du fick tjänsten från början. Det handlar framförallt om förtroende och kompetens. Du har fått ansvaret att fatta beslut för att dina chefer eller din styrelse anser att du är rätt man för jobbet, du har ett förtroende att fatta beslut. Påminn dig själv om det, klappa dig själv på ryggen och börja ta beslut efter din egen visdom, kunskap, magkänsla och information. 

Ingen tar alltid rätt beslut, och vad som är rätt och fel vet vi oftast inte förrän långt senare (vad gäller företagsstrategiska frågor), men att inte ta beslut märks direkt. Missnöje och aktersegling väntar garanterat för den som inte tar beslut eller som ständigt skjuter på frågeställningar. Beslut är förenade med risk, och den risken är du rädd för på ett eller annat sätt. Men kom då ihåg: att inte ta några aktiva beslut som chef är en större risk både för dig och för företaget. Just do it!