Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hur ska jag säga det på ett bra sätt?

Jag har delegerat ett projektansvar till en medarbetare som har visat sig inte klara av uppdraget. Jag måste nu ta ifrån personen ansvaret. Hur säger jag det på ett bra sätt utan att såra och tappa den annars mycket duktiga medarbetaren?

Svar: Du har delegerat ett ansvar med ett uppdrag som medarbetaren inte klarar av. Jag vill först fråga om du har gett medarbetaren de resurser som hen kan tänkas behöva för att utföra uppdraget? Alltför ofta ges ett ansvar men kanske inte alltid de resurser, befogenheter och uppbackningen som behövs för att utföra projektet på ett bra sätt.  Ta dig först en funderare kring detta, för kanske är problemet just detta och inte medarbetarens kompetens? Om du redan vet att det handlar om medarbetaren och vill frånta hen projektansvaret gäller det ju så klart att ha ett samtal kring detta. 

Du undrar hur du säger det på ett bra sätt utan att såra eller riskera att tappa medarbetaren. Ett bra tips är alltid att tänka på hur du själv skulle vilja att din chef sa motsvarande till dig. Jag tycker att du ska vara konkret och tydlig med vad som inte funkat. Generalisera inte, utan peka på konkreta saker och förklara även vad du hade förväntat dig i stället. Berätta också att du uppskattar hen väldigt mycket och att du har fortsatt förtroende för hen. 

Risken är ju att medarbetaren känner sig nedslagen och tror att hen inte har någon vidare framtid i företaget när hen blir fråntagen ett projektansvar, därför är det ju extra viktigt att du verkligen förklarar att du vill att hen fortsätter utvecklas på företaget och att det kommer nya möjligheter i framtiden osv. Säg det med hjärtat, men var inte blödig.  

Var konkret och saklig, men var inte hård. Använd mänsklig värme och sunt förnuft så kommer det att gå galant!