Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hur säger jag upp utan att känna mig usel?

Jag har blivit erbjuden ett jobb för att göra en omorganisation. Risken är att det innebär uppsägningar. Hur säger man upp människor utan att känna sig usel?

”Tyvärr är mitt svar på din fråga att man alltid känner sig usel som chef när man säger upp folk. Jag ser det som ett sunt tecken att man som chef tycker det är jobbigt att säga upp medarbetare. Det visar att vi är empatiska människor. Min egen erfarenhet av uppsägningar är att hur du än gör så tycker medarbetarna att man har gjort mer eller mindre fel. 

Med det sagt så finns det självklart saker som man bör tänka på. I alla neddragningar ska man ta in experter. Det handlar om hur man väljer vilka personer som berörs, hur de ekonomiska villkoren för dem blir, hur uppsägningsmötet bör gå till och vilket stöd de får från företaget att hitta nya arbeten. 

Under själva uppsägningsmötet är det viktigt att du är väl förberedd och håller det väldigt kortfattat. Den formella information du vill delge ska du också ge skriftligt. Många slutar nämligen lyssna när de fått beskedet att de blir uppsagda och minns inte allt som du därefter berättar. Det är också viktigt att du inte blir för känslomässig. Du har just gjort dem arbetslösa, de vill inte ha tröst av just dig. Däremot är det viktigt att efter mötet ha uppföljning redan dagen efter och höra hur de mår och om det har dykt upp några frågor.”