Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hur får jag kontroll över min ekonomi?

Fråga: Som ekonom är jag jättebra på att sköta ekonomin åt det företag jag jobbar för. Privat är det dessvärre tvärtom. Trots bra lön är sparbufferten obefintlig. Det känns som jag har tappat kontroll över ekonomin. Var ska jag börja?

Coach Patrick Grimlund svarar: Det är inte första gången jag hör om ekonomer som är duktiga på sina jobb, men sämre när det kommer till sin egen privatekonomi. Att vara utbildad ekonom innebär ju inte automatiskt att man är, eller blir, ekonomisk! Det är två vitt skilda saker att handskas med företagets räkenskaper och budget, och att sköta sin egen hushållsekonomi.

Precis som du så är det dessvärre många svenskar som saknar en sparbuffert. Att inte ha en buffert som täcker åtminstone en månads inkomstbortfall, eller kan hjälpa för tillfälliga och oförutsedda utgifter, kan innebära att man till slut hamnar i kreditfällan… därför är det viktigt att ta tag i problemet innan det är för sent. När jag besöker familjer i TV 3:s ”Lyxfällan” får jag allt som oftast frågan som du också ställer: Var ska jag börja? Givetvis beror svaret på hur din övriga ekonomi och situation ser ut osv. Men jag utgår från det jag vet om dig, du har ett bra jobb, du saknar buffert. Du känner att du tappat kontrollen över din ekonomi.

Börja med att göra en nulägesanalys, samla all fakta om din ekonomi. Inkomster, utgifter, tillgångar, skulder osv. Någonting hos inkasso eller Kronofogdemyndigheten?

Gör en budget över hur dina fasta måste-utgifter ser ut, och vad du skulle kunna dra in på (tobak, ev bil, restaurang, resor, tidningar, läsk, m m m m). Det finns otroligt mycket att spara in på när man verkligen ser vart pengarna tar vägen! Spara alla kvitton närmsta månaden och gå igenom dessa så ser du vart pengarna tar vägen. (Om du har för höga fasta boendekostnader så se över alternativt boende! Ibland måste man börja på ny kula, få en ren start.) Börja sälja prylar på loppis, Blocket, second hand butiker etc, beta av eventuella krediter, och börja bygga buffert med resten!! När du släckt bränder, strypt alla onödiga utgifter och fått kontroll över dina fasta utgifter, så se till att ha en stående överföring till ditt buffertsparande. Sätt upp mål; vad vill du med ditt sparande? Hur ser dina långsiktiga planer ut? Börja intressera dig för din ekonomi, se det som en sport att lyckas ta kontrollen och spara! Och självklart måste man kunna unna sig lite av livets goda ibland, men inte för pengar man inte har!