Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hur får jag chefsjobbet?

Jag är kvinna och ekonom på ett medelstort företag och siktar på en chefstjänst som nyligen utlysts i bolaget. Dessvärre råder en omodern kultur i bolaget och det känns svårt att ta sig förbi befintliga manliga strukturer och nätverk för att lyckas få jobbet. Har du något tips?

Svar:Det finns en hel del företag som verkligen satsar på att lyfta fram kvinnor och premiera ambitiösa kvinnor att söka chefstjänster. Tyvärr lever gamla maktstrukturer och manstraditioner kvar på en del företag och speciellt i vissa branscher. Nu vet jag inte vilken bransch du verkar inom, vilken position du söker och vad mer exakt du baserar din frågeställning på. Du nämner att det känns svårt att ta sig förbi befintliga manliga strukturer och nätverk för att lyckas få jobbet. 

Mitt tips är att faktiskt ge allt i ansökningsprocessen, lyfta fram dig själv, visa på din kompetens och argumentera varför just du borde få tjänsten. Om det är få kvinnor på ditt företag och en förlegad kultur, då kan du till och med använda dig av det till din fördel. De allra flesta företag vet i dag, 2015, att det behövs både kvinnor och män i ledande befattningar och de flesta företag är också måna om att inte bara ”verka” moderna utan också faktiskt se till prestation och potential, oavsett kön. 

Omge dig med kollegor som tycker att du är värd att få jobbet och som skulle kunna vara interna referenser, samtidigt som du lyfter fram dina vinnande egenskaper och dessutom kan förklara varför den omoderna kulturen gör att företaget inte utvecklas så bra som det skulle kunna göra om  man förnyade sig. 

Beskriv vad du själv vill vara med att ändra på, hur du skulle gå till väga, kom med förslag. Var tydlig med att berätta vad du ser för problem och framför allt om hur du vill lösa dessa för att förbättra och stärka bolaget. Försök knyta ihop de mjuka värdena (omodern kultur, manliga strukturer osv.) med affärsnytta och resultat, dvs. om företaget förnyade sig, jobbade med nya värderingar och släppte gamla strukturer så skulle företaget i slutändan lyckas bättre. Klarar du av den argumentationen på ett trovärdigt sätt så borde du få jobbet. Jag säger inte att det är lätt, och jag förstår att du upplever ett motstånd. Men om du går in för att verkligen få chefstjänsten så tror jag att du också vill ändra på saker och ting om du verkligen får den. 

Därför tycker jag att det kan vara effektivast och bäst att lansera din programförklaring redan nu. Det kommer antingen hjälpa eller stjälpa dig i rekryteringsprocessen. Om det stjälper dig och att du inte skulle få jobbet p.g.a. av ditt kön, ja, då tror jag inte att du vill vara kvar ändå. Då måste du vara ärlig mot dig själv och gå vidare.