Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hur få medarbetare att lyssna?

Det finns en historik på min nya arbetsplats som gör att vissa medarbetare är extra svåra att kommunicera med. En del vill inte ens lyssna. Hur hanterar jag det?

Du är inte ensam om att känna så. Men många gånger lägger vi skulden och ansvaret på medarbetaren när inte kommunikation och prestation fungerar. Det anser jag är fel, i de flesta fallen. De allra flesta människorna vill gå till jobbet och göra ett bra jobb. De vill trivas med sina kollegor och ha en bra dialog med sin chef. Det är den inställningen nästan alla har när de tackar ja till ett jobb på ett företag. Men sen händer det något. Det kan vara att en konflikt uppstår. Att arbetsuppgifterna är otydliga. Att personen blir otrevligt bemött. Och då förändras något hos personen. Bitterhet, ilska eller ovilja att lyssna blir personens vardag. Och helt plötsligt vänds det till att det är medarbetaren som är svår att kommunicera med.

Läs också: Så undviker du konflikter på jobbet

Men om vi tittar närmare på de händelser som kan leda till att en medarbetare sätter sig på tvären, så är det ofta symtom på att det under en längre tid varit ett dåligt ledarskap i organisationen. En bra chef ser till att lösa eventuella konflikter, hen ger tydliga arbetsuppgifter och agerar direkt om en otrevlig attityd uppstår i gruppen. Tyvärr väljer en del chefer i stället att sopa dessa saker under mattan. Det gör att medarbetare mår dåligt och med tiden tappar tilltron till organisationen. Förtroende tar lång tid att bygga upp, men kan raseras på ett ögonblick.

Läs också: Mina medarbetare är ovana vid att ha en chef

Du skriver att du är ny på arbetsplatsen. Hur var den tidigare chefen? Vilket ledarskap stod hen för? På vilket sätt kan det ha bidragit till nuvarande problem i organisationen? Jobba sen med att stå för ett bra ledarskap och skapa ett förtroende hos medarbetarna. Först därefter kan du börja ställa krav på att medarbetarna ska lyssna och kommunicera bättre. Med ett bra ledarskap i grunden, är det lättare att ha en respektfull och öppen diskussion med personen i fråga och se hur man tillsammans kan komma till rätta med problemet.

En av de bästa ledarskapsböckerna för att hantera knepiga medarbetare är romanen ”En man som heter Ove”. Läs den och lär dig tycka om din egen Ove i organisationen!

Läs också: Uppför dig eller gå miste om affären

Mer från: ,