Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hjälp! Mina medarbetare är inte vana vid att ha en chef

Jag blev för en tid sedan chef för en verksamhet med ett tiotal medarbetare som tidigare varit vana vid att göra lite som de velat. Som ny chef vill jag naturligtvis ändra på det, men vet inte riktigt var jag ska börja. Har du något tips?

Svar: Jag tolkar det som att det varit lite ”Vilda Västern” innan, att gruppen varit van att göra lite som den velat. Det är märkligt att det inte skulle ha funnits någon ansvarig person tidigare, inte någon styrning eller någon chef, men uppenbarligen så är du tillsatt för att det behövs just ledning och styrning.

Läs också: Chef och kompis – går det?

Ett ganska vanligt misstag i början som ny chef är att inte vara tillräckligt tydlig med vad man vill och förväntar sig. Som ny chef är det lätt att falla i kompisfällan, det vill säga man är så mån om att bli omtyckt och accepterad att man inte tar de tuffa, och ibland obekväma besluten som kan krävas. Oftast är det tvärtom, att en ny chef som är rak och tydlig med vad hen vill och varför, får större acceptans hos medarbetarna.

I det här fallet tror jag att det är extra viktigt att du så snart som möjligt sätter mål, ställer krav och följer upp. Jag tycker du ska vara tydlig med hur du vill bedriva verksamheten och vad du förväntar dig av dina medarbetare. Just detta, vad du förväntar dig och vad du vill, tycker jag att du ska ta upp med dina medarbetare i både gruppen och individuella samtal, berätta vad du har för planer, mål och ambition med verksamheten. Gå igenom förutsättningarna.

Läs också: Ny som chef – hur får jag respekt?

Men glöm inte att det kanske viktigaste av allt för dig i din position är att i början ställa frågor, lyssna in, lära känna dina medarbetare och den verksamhet som bedrivs. Ställ frågor som; Vad har fungerat bra och mindre bra? Vad förväntar du dig av mig som ny chef? Hur ser du på din egen roll? Vad tycker du behövs för att förbättra verksamheten? Vad kan du bidra med i den utvecklingen? Hur fungerar gruppen? Vad vill du ändra på?

Samla dina intryck och gå därefter vidare och formulera den affärsplan och verksamhetsplan som ni ska arbeta vidare med därefter. Sätt upp individuella planer och mål med varje medarbetare och var tydlig med vad du förväntar dig och hur du/ni kommer att följa upp denna plan.

Jag tror att de flesta människor vill ha tydlighet, mål, något att sträva efter och veta vad som förväntas av gruppen och inte minst av en själv. Det ger trygghet och en känsla av meningsfullhet. Du har en mycket inspirerande uppgift framför dig.

Läs också: Kränkande övervakning på jobbet ökar