Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Hjälp, jag jobbar för mycket!

Jag är ekonom mitt i karriären med långa arbetsdagar och ibland helgarbete. Har svårt att koppla bort jobbet. Jag vet att jag borde ha bättre balans mellan privat och arbete men vet inte var jag ska börja. Har du ett tips?
Du nämner inte hur ditt liv i övrigt ser ut, med eventuell familj och barn? Men eftersom du hur som helst själv upplever att du borde ha bättre balans mellan privat och jobbet så tar vi det därifrån. Det är omöjligt att ge ett tips rakt av med din knapphändiga information. Men om jag ska vara väldigt rak så finns det ett konkret råd: jobba mindre. Jag antar att det är det som är själva utmaningen i din frågeställning.
 
Låt mig ställa några frågor för dig att reflektera över: Var tycker du själv att du borde börja? Prata med din partner hemma? Prata med chefen på jobbet. Annat? 
Kan du strukturera ditt arbete och dina dagar på ett effektivare sätt? Finns möjligheter till att delegera vissa uppgifter?  
För vem arbetar du så mycket, om du själv inte vill? Du säger att du borde ha bättre balans, vad hindrar dig, egentligen?
 
Som du märker finns det en del frågor som du själv behöver fundera igenom svaren på, endast du vet. Jag tror att när du verkligen har gått igenom dessa frågor på ett ärligt och uppriktigt sätt för dig själv, så kommer du också att finna dina egna svar och lösningar.
 
Att kunna koppla bort jobbet när du är ledig är givetvis något som säkerligen skulle gynna både dig och din eventuella familj. Med en aktiv fritid och en eller flera hobbys är det lättare att fokusera på annat än jobbet. Risken är ju annars att du jobbar även på helger m m, kanske är jobbet till och med ett alibi för att slippa göra annat? Det kan låta hårt och lite märkligt kanske, men jag har coachat många karriärister som faktiskt har kommit till insikt om att det är de själva som valt att ha en snedvriden balans mellan jobb och fritid, och inte deras arbetsgivare eller chef.
 
Mitt tips är att du tar dig tid att besvara frågorna ovan och börja göra listor med åtgärder för att minska på helgjobb och öka fokus på privatliv. Oftast handlar det även om att involvera partner och chef i dessa funderingar, det kan till och med vara en förutsättning för att du skall lyckas bryta ett mönster/livsstil som du själv vill ändra på i viss mån.