Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Chef och kompis – går det?

Jag har blivit erbjuden ett chefsjobb på min arbetsplats där jag varit i nio år. Jag ser de flesta av mina kollegor som vänner och vi umgås privat. Jag är rädd att hamna i jävssituationer om jag tackar ja, och rädd att förlora mina vänner. Men om jag tackar nej är jag rädd att det inte kommer fler chanser.

”Jag förstår ditt dilemma. Att vara chef och kompis är en svår kombination. Mitt ärliga svar blir tyvärr att som chef bör man inte vara för nära vän med sina medarbetare eftersom det riskerar att leda till konflikter och missförstånd.
Så länge alla är duktiga och företaget går bra brukar det inte vara något problem. Men hur ska du göra den dagen en kompis underpresterar? Eller om du måste säga upp någon av dina vänner? Vad ska du svara om en vän frågar dig om en sak som du har mer information om, men som du absolut inte får berätta?

Läs också: Integritet – chefens bästa vän

Detta betyder inte att jag tycker att du ska tacka nej till jobbet som chef. Många före dig har blivit chefer över tidigare kollegor. Det handlar mycket om att du måste inse vad chefsrollen innebär och samtidigt förstå att även om du inte kommer att förlora dina vänner helt så kommer er relation att påverkas en hel del.

Här är några konkreta tips på saker som du kan göra:

  •  Gör en överenskommelse om att inte prata jobb när ni ses privat.
  •  Tänk på att allt du säger till vännerna på fritiden riskerar att tolkas som att du säger det i rollen som chef.
  •  Ha en medveten strategi hur du ska stärka relationen med de som du i dag inte räknar som dina privata vänner.

Om du ska ta jobbet eller inte kan bara du själv svara på. Som du själv sett finns det fördelar med att ta jobbet som chef, men också nackdelar. Du behöver fundera igenom varför du lockas av att tacka ja till jobbet som chef, så du gör det av rätt anledning. Är det för att du alltid drömt om att få leda andra människor och åstadkomma förändring i organisationen? Är det för att du blir smickrad och vill ha högre lön? Eller är det för att det faktiskt inte är någon annan i gruppen som är beredd att ta på sig rollen? Ingen annan än du kan veta vilket val som är rätt för just dig. Dare to choose!”

Läs också: När moralen krockar med vardagen

Mer från: ,