Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Chef med låg självkänsla

Jag är civilekonom, och har gjort »karriär« på ett försäkringsbolag. Sedan en tid har jag nu den chefstjänst som jag eftersträvat. Problemet är att jag inte kan känna glädje eller stolthet över att jag faktiskt kommit så långt. Det känns som om jag inte är värd tjänsten, eller att jag har haft tur som fått den, hur hårt jag än jobbar. Jag känner mig ibland rädd att bli avslöjad som inkompetent. Vad ska jag göra? /fd supersäljaren

Det låter som om jobbet är en arena för dig där du måste prestera för att bli accepterad. Som fd säljare så har du kanske matats med att det enbart är resultatet som räknas. Uppenbarligen har du lyckats visa goda resultat. Nu har du en ny tjänst som chef, men har kvar känslan att du hela tiden måste visa konkreta resultat för att behålla respekten från kollegorna. Som chef kan du visa resultat på många sätt, inte enbart genom att stänga en affär. Rollen som chef är ofta mer komplex och det kan vara svårare att mäta resultatet från just dina insatser. Hur ser du på din roll? Vad anser du vara dina viktigaste arbetsuppgifter? Varför tror du att du fått jobbet? Försök att verkligen besvara dessa frågor ärligt. Det finns en anledning till varför just du har jobbet, jag lovar!
Det låter som om du blandar ihop person och prestation. Tecken på låg självkänsla är bland annat att hela tiden jämföra sig med andra och att känna sig orolig för att bli avslöjad som en bluff. Vi är så vana att bli uppskattade när vi hade ­presterat något. Då utvecklar vi en känsla av att behöva ­prestera för att bli omtyckta. Misslyckas vi med något blir det väldigt jobbigt, för vi har svårt att skilja på händelsen och vår egen person. Vi är misslyckade om vi inte presterar på topp och helst bättre än alla andra. Med en god självkänsla lär vi oss i stället att det är ok att inte alltid vara perfekt. Ibland gör vi fel, men vi duger ändå.
God självkänsla kräver att du tar reda på hur dina värderingar ser ut och lever efter dem. Det finns inga perfekta människor. Alla gör misstag, det påverkar inte ditt värde. Gratulera i stället dig själv till att du har fått tjänsten du eftersträvat, du är värd den!