Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Besviken på nya jobbet

Jag har nyligen bytt jobb och upptäckte ganska snart att det blev fel. Har svårt med omställningen, för lite marknadstänk, för mycket intern­byråkrati. Bör man sluta med en gång eller ge det en chans?

Det fanns säkert flera orsaker till att du bytte jobb, lista dessa anledningar så ser du tydligt varför du bytte jobb från början. Nu vet jag inte speciellt mycket om dig eller omständigheterna, men jag tycker absolut att du ska ge det en chans. Att byta arbetsgivare är ju något som kräver en hel del arbete, tid och energi. Om du nu kommer in i företaget med nya ögon och kan tillföra mer marknadstänk än vad de har i dag, så är det säkert något din nya arbetsgivare skulle uppskatta att få höra om (vad, hur och varför).
Bolla dina tankar med din chef eller någon ansvarig du kan tala med på företaget. Se till att göra det på ett positivt sätt, så att du inte upplevs som en gnällspik. Det finns säkert många anledningar till att du fått jobbet och en av de anledningarna kanske är att du kan bidra med nya perspektiv och kundorientering. Så bidra med dina tankar, din erfarenhet och dina idéer på ett konstruktivt sätt. Var beredd att ta på dig en roll som ”förändringsagent”, se det som en utmaning, gör det till en möjlighet som kan utveckla dig och din karriär på ett positivt sätt.
Skulle det vara så att du trots allt inte får gehör för dina idéer och att tiden går utan att du kommer vidare med dina tankar så bör du givetvis fundera över hur du ska hantera situationen då. Men innan dess tycker jag att du ska presentera dina tankar och idéer, gärna i tydliga punkter. Ge det en chans, se det som en personlig utmaning och acceptera att du har ett eget ansvar.