Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av tidningen svarar chefscoach Malin Trossing på en ledarfråga. Malin Trossing är ledarskapsexpert med fokus på mod och effektivitet. Hon coachar chefer och ledare, föreläser och har skrivit flera uppskattade ledarskapsböcker.

Till och med nr 1 januari 2016 svarade coach Patrick Grimlund på ledarskapsfrågorna. Han är civilekonom med en filosofie magisterexamen och arbetar med coaching för chefer, ledare och entreprenörer. Han är även känd som programledare i ”Lyxfällan”.

Avundsjuk på kollega

Fråga: Jag känner mig avundsjuk på min kollega. Det känns som han får credit för allt, medan jag inte syns, trots att jag har samma uppgifter och är minst lika kompetent. Hur ska jag hantera mina känslor och är det här normalt?

Svar: Avundsjuka på jobbet är vanligare än man kan tro. Om jag tolkar dig rätt verkar det vara så att du vill få samma uppskattning och uppmärksamhet som din kollega får. Du skriver »medan jag inte syns«. Hur menar du då? Vad kan du göra för att skapa en känsla av att du syns precis som din kollega? Avundsjuka handlar ofta om att man känner sig orättvist behandlad. Hur skiljer sig din relation med just den här kollegan, jämfört med andra kollegor? Vad är det som gör att du känner dig avundsjuk på just den här personen och inte på andra? Om du är totalt ärlig och uppriktig mot dig själv så kanske du kan komma underfund med vad det är som skapar din känsla av avundsjuka och då kan du också börja hantera den på ett konstruktivt sätt. Fundera på följande: Kan du se andra situationer när du är avundsjuk? Handlar det om ekonomi, framgång, materiella saker eller utseende, umgänge eller social status? Eftersom du uppenbarligen tycker att det är ett problem att vara avundsjuk så vill du bli av med känslan, det ansvaret är enbart ditt. Gläds åt kollegan precis som du skulle önska att kollegorna gläds över dig. Troligtvis gör du och kollegan saker på olika sätt eller med olika resultat, låt dig inspireras, och bjud på att du vill lära dig. Försök att samtala om situationen och hur du upplever det. Kanske handlar det om din relation till chefen, och inte till kollegan? Kom ihåg att det är enklare att lära dig att hantera och styra dina känslor, än att försöka ändra på andras beteende!