Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Executive MBA gav en nystart mitt i karriären

Femton år in i en yrkeskarriär har man förhoppningsvis hittat en trygghet i sin roll, man kan sina saker och kollegerna förlitar sig på den kompetens man haft många tillfällen att bevisa. Men kanske skaver det ändå lite. Men du som kommit en bit på vägen kan välja en Executive MBA som ger nya möjligheter.

Femton år in i en yrkeskarriär har man förhoppningsvis hittat en trygghet i sin roll, man kan sina saker och kollegerna förlitar sig på den kompetens man haft många tillfällen att bevisa. Men kanske skaver det ändå lite. Är det så här livet är nu, eller kan jag mer? Så vad göra?

– Många börjar att träna triathlon inför Ironman, men jag valde en Executive MBA på Handelshögskolan i Stockholm istället, säger Karin Ebbinghaus, som efter ett snabbt överslag kommer fram till att båda tar ungefär lika lång tid.

Executive MBA-utbildningen sker på halvtid under 18 månader parallellt med sitt heltidsarbete. Vid tio tillfällen samlas klassen för en intensiv programvecka i Stockholm, eller utomlands, och däremellan är det omfattande självstudier.

– Det är ett stort åtagande. Jag hade småbarn och heltidsarbetande man, så att pendla mellan Skåne och Stockholm var femte-sjätte vecka var inte självklart. Men vi löste det med att min mamma kom och bodde hos oss under programveckorna.

Det fanns flera anledningar till att Karin Ebbinghaus valde att återvända till skolbänken. Dels hade hennes arbetsuppgifter på advokatbyrån kommit att handla mer och mer om affärer. Hon ville därför ha en djupare förståelse för ekonomiska processer och modeller.

– Redan då brann jag mer för affärer än för juridiska problem. Det passar mitt temperament bättre.

Under utbildningen fick hon bra stöd från arbetsgivaren, både att de stod för programavgiften som är relativt hög, och att kolleger täckte upp för henne när hon var borta.

Men när hon väl tagit sin examen kände hon ganska snart att hon vuxit ur den gamla rollen.

– Jag var en ny person med massor av energi och driv att pröva mina nya kunskaper. Men på advokatbyrån fanns inte de utmaningar jag sökte. Så till slut sökte jag mig vidare. Jag tror att det är viktigt att företaget har en plan för hur de ska ta hand om, och utmana, sina medarbetare som går en Executive MBA.

Karriären ledde via EY Law snart bort från juridiken och in i entreprenörsbranschen. Först som investerare på Almi Invest, och därefter som vd på Elonroad, ett av de bolag hon kom i kontakt med då.

– Utan min Executive MBA hade jag troligen inte vågat hoppa på vd-rollen med samma självklarhet, säger Karin Ebbinghaus.

Klasskamraterna kom från olika bakgrunder och hade nog inte lärt känna varandra utan programmet. Men trots det eller kanske just därför blev banden mellan dem starka. Under utbildningen skulle de coacha varandra, vilket Karin Ebbinghaus då inte tyckte verkade så viktigt.

– Men nu inser jag att det kan ha varit det viktigaste. Dels bygger det självförtroende och dels skapar det starka band. Min peer-coach ingår numera i min styrelse.

Att byta bransch och karriär kan bli resultatet av en Executive MBA, men det måste inte bli så.

– Man kan ha olika mål. En klasskamrat var vd i eget bolag och ville växa i den rollen. Någon kan ha ett konkret karriärmål, någon annan har ingen plan utan vill bara utvecklas. Och planen kan ju förändras när man får nya insikter.

Ett konkret råd till dem som funderar på att gå en Executive MBA är att inte göra det för tidigt i karriären.

–- Man får betydligt bättre hävstång om man kommit en bit. Troligen befinner man sig på en platå av något slag och vill vidare.

Även om hon inte hade gått SSE MBA-programmet tror Karin Ebbinghaus att hon till slut hade lämnat advokatbyrån. Men inte med samma självförtroende eller fart i den nya karriären.

– Det här har varit en livsomvälvande upplevelse för mig. Jag har utvecklats både mentalt och kunskapsmässigt och hittat tillbaka till en äventyrligare sida av mig själv.

 

Om Karin Ebbinghaus

VD Elonroad.
Tidigare Advokat på Vinge Advokatbyrå.
Tog Executive MBA examen 2015.
Ny karriär: EY Law. Almi Invest och Elonroad.
Bor: Lomma.
Familj: man, tre barn, en hund och två katter.

Executive MBA

Utbildningens längd: 18 månader, ges på engelska.
Formella krav: minst en BSc, fem års arbetslivserfarenhet, goda kunskaper i engelska.
För vem är programmet: yrkesverksamma som brinner för verksamhetsutveckling och eget lärande. Deltagare från hela världen, olika industrier, positioner och akademisk bakgrund, genomsnittsålder 39 år med ett åldersspann från 28 till 50+

Du kan läsa mer om utbildningen här.

Här hittar du mer information.

Du kan också kontakta Ann-Kristin Bjurström.

 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se