Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Dags att rekrytera – så hittar du morgondagens ledare

Corona har medfört stor osäkerhet, men också en insikt i att världen kan förändras snabbt. De företag som lyckas bäst är de som snabbt kan anpassa sig. För att lyckas med detta krävs en ny typ av ledare. Hur hittar du rätt kompetens och vilka egenskaper krävs för att klara av att leda i en föränderlig värld? Regionchef Jessica Ivarsson på Meritmind berättar hur du hittar din nästa talang.

Även om du just nu inte står inför att rekrytera kan det vara bra att i god tid börja fundera på vart företaget är på väg och vad som krävs för att lyckas långsiktigt. Kanske behöver du komplettera ditt team med andra profiler.

– Förbered dig för rekrytering i god tid. Genom att göra en kravprofil får du en tydligare bild av vilka förmågor och egenskaper du behöver komplettera med. Även om du inte behöver rekrytera just nu kan det vara bra att på detta sätt förbereda sig när det blir dags, säger Jessica Ivarsson, regionchef på Meritmind.

Potential vs erfarenhet
Om du står inför utmaningen att förändra och digitalisera verksamheten är det viktigt att se till att dina framtida medarbetare vill hänga med i denna förändring. Forskning visar att potential är viktigare än erfarenhet i antal år och utbildning. CV:t är inte längre det viktigaste. Morgondagens ledare måste ha en vilja att utvecklas inom bolaget och lära sig nya saker.
Viktiga egenskaper för morgondagens ledare

Oavsett vilken roll du rekryterar till är det några olika förmågor och egenskaper som blir ännu viktigare i en digitaliserad och snabbt föränderlig verksamhet:

  • Datakunskap – att vilja lära sig hantera information och digitala verktyg.
  • Kritiskt tänkande – att kunna bedöma och granska information och se vad som är relevant.
  • Anpassningsförmåga och flexibilitet– att snabbt kunna och vilja anpassa sig till förändring och ställa om.
  • Kreativitet– att våga tänka nytt och utanför boxen.
  • Ledarskapsförmåga –att både kunna leda sig själv men också ha en förmåga att leda och motivera andra.
  • Problemlösningsorienterad – att snabbt kunna hitta lösningar på komplexa utmaningar och se konsekvenser.
Viktigt med en objektiv process

För att ta reda på en persons förmågor och egenskaper blir det allt vanligare att använda sig av tester för att göra en mer objektiv bedömning av kandidaten. Det är också viktigt att den efterföljande intervjun är strukturerad och att samma frågor ställs till varje person för att skapa likvärdighet. Vi på Meritmind jobbar med denna typ av tester och intervjuer dagligen vilket också säkerställer en mer objektiv rekryteringsprocess.

Jessica Ivarsson, är Regionchef på Meritmind. Ta gärna kontakt med henne om du vill ha hjälp med din nästa rekrytering. jessica.ivarsson@meritmind.se Mobil +46 (0) 727-25 55 06

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se