Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

De vill bli bäst i Norden på ekonomi

Nu är det snart upp till bevis för det svenska vinnarlaget i SM i ekonomi. I mitten av oktober ställer det svenska vinnarlaget upp mot de bästa ekonomstudenterna i Norden.

I mitten av oktober är det dags för NCBE, Nordiska mästerskapen i ekonomi. Tävlingen hålls för första gången i år och Oslo är värdstad. Bakom tävlingen ligger bland andra Sero, Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation och Econa, Norges fackförbund för ekonomer. 

Amos Friedman.

– Ekonomer hittar vi i massvis med olika branscher och att som student få möjligheten att tävla i ekonomi och skapa ett nätverk på en internationell plattform tror vi kommer skapa goda förutsättningar för att Norden som region ska ha fortsatt god ekonomisk tillväxt och fortsatt vara en innovativ region, säger Amos Friedman, ordförande för Sero som är en av arrangörerna.

Läs också: De är bäst på ekonomi i Sverige

Inte mindre än tre lag från Sverige ställer upp i tävlingen, liksom tre lag från Norge och tre lag från Danmark. Sverige representeras av de tre lag som placerade sig bäst vid SM i ekonomi i våras. Vinnarlaget från SM i ekonomi, lag Handelshögskolan, bjuder på en liten lagändring.

– Nicklas Kövamees har åkt på utbytestermin till USA, i stället ansluter sig Adrian Arnsvik Bjurefalk till laget. Även fast det är tråkigt att torska Nicklas är det superkul att ha med Adrian. Jag, Axel och Adrian har jobbat på många grupparbeten tillsammans under studietiden, säger lagledaren Tor Fryer Petersson.

T.v. Axel Granström, mitten Adrian Arnsvik Bjurefalk och t.h. Tor Fryer Petersson.

Laget tror att konkurrensen i NCBE blir ännu mer utmanande än den var i våras på SM i ekonomi:

Vi tror att konkurrensen kommer att vara stentuff. Samtidigt som vi åter ställs mot de två andra finallagen från SM i ekonomi, som förmodligen är väldigt revanschsugna, så möter vi även lag från våra nordiska grannländer.

Läs också: Sero – studenternas okända välgörare

Tävlingen ska bli ett återkommande arrangemang för Nordens ekonomstudenter. Målet är att det ska bidra till ett starkare nordiskt samarbete mellan studenter och näringsliv och öka studenternas attraktivitet på arbetsmarknaden. Amos Friedman menar att tävlingen ökar möjligheterna för studenterna att nätverka både med andra studenter och med näringsliv:

– Att tävla i ekonomi är väldigt mycket mer än en tävling. Det handlar om att testa sina kunskaper, nätverka och benchmarka sig mot andra studenter. I Sverige finns en starkt föreningsliv med engagerade studenter. Arbetet med NCBE har pågått i nästan ett år och stundtals är det ett väldigt högt tempo i arbetet. Utöver studierna blir arbetet med NCBE eller SM som att arbeta extra vid sidan av studierna. Men nätverket och erfarenheterna de personer som engagerar sig får med sig är enorma och kommer vara till stor hjälp i det framtida yrkeslivet, säger Amos Friedman.  

Men det kittlar också tävlingsnerverna:

– Det ger en indikation på hur väl varje land presterar.

Lag Handelshögskolan med Tor Fryer Petersson har höga förväntningar, både på tävlingen och på det egna lagets prestation. 

– SM i Ekonomi var väldigt lärorikt. Något som vi tar med oss därifrån är vikten av att ha en positiv attityd och arbeta som ett lag, bra laganda och positiv inställning är superviktigt. Att få möjligheten att ställas mot de bästa av de bästa från alla universitet i våra nordiska länder är som en dröm som blivit besannad för en tävlingsinriktad ekonominörd som jag.

Läs också: Linköping vann SM i ekonomi – igen

Han upplever också ett stort intresse från potentiella arbetsgivare och från andra studenter runt att de ställde upp i SM:

Alla jag har pratat med tycker att det är superintresserant. Anledningen tror jag är att det visar på ett genuint intresse för ekonomi. Sen så visar det förstås också på att man är tävlingsinriktad och titeln ”Nordiska/Svenska mästare” klingar inte heller helt fel.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se