Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blond kvinna i samspel med brun liten hund
Mia Steen

Ekonomen som har ett koppel av följare

Det började med en hund. Sedan dess har det blivit över trettio valpar. Mia Claesson är ekonomen och kennelägaren som älskar hundar. “Att leva med hund är en livsstil, det ger så otroligt mycket glädje och gemenskap.”

Mia Claesson har en stor familj som består av både två- och fyrbenta medlemmar. Till vardags arbetar hon som produktchef på hundmatsföretaget Doggy. Resten av tiden går till den egna kenneln, Honey Creek´s kennel. Mia Claesson föder upp tollare, den minsta av retrieverraserna. Tollaren är en jakthund som apporterar döda och skadade fåglar men den kan även locka till sig fåglarna inom skotthåll, tolling. Sedan starten 2001 har det blivit i genomsnitt en kull vart tredje år. 

Läs mer: Han följer sin skrivpassion

— Jag har alltid varit intresserad av avel och att få fram hundar med fina egenskaper. Hundarna ska vara friska, mentalt stabila och se bra ut.

Mia Claesson är lika noggrann med urvalet av de nya ägarna. Målet är att rätt hund ska komma till rätt familj.

— Det är ett stort jobb att kontrollera var hundarna ska säljas. Köpare bör ha haft hund tidigare och ha en plan för vad de vill göra med hunden. Tollare är ju arbetande hundar som behöver mycket mental och fysisk stimulans.

Läs även: Ta rätt betalt som egen företagare

Några problem att hitta köpare finns inte, “nej, valparna marknadsför sig själva”. Men verksamheten förblir en hobby. Det krävs en rejäl buffert för att klara alla oförutsedda händelser och ibland blir det röda siffror.  Vinsten stavas istället hög livskvalitet. Mia Claesson tävlar dessutom med flera av sina hundar. 

— Min och familjens fritid går till stor del till träning och tävling i bland annat agility. Människor uppskattar olika saker men för oss ger hundarna så oerhört mycket positiv energi. 

Läs också: Konsten att ta en paus


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se