”Vi vill ha ett hållbart arbetsliv från examen och efter pension”
Hallå där Kasewa Dabagh Celepli, du är nyinvald styrelseledamot i Akaivas styrelse för den statliga sektionen.
Det är första gången du får en post som styrelseledamot i ditt fackförbund. Vad hoppas du kunna vara med och påverka?
– Vi har endast hunnit ha ett möte med den statliga sektionens styrelse, men det var många intryck. Det handlar om att både lära känna en helt ny och väldigt kompetent arbetsgrupp, att påbörja en skiss på en verksamhetsplan för vad den statliga sektionen ska arbeta med och vad Akavias förbundsstyrelse har för förväntningar. Men den stora ingången är medlemmarnas behov!
Hans roll är att få upp studenternas frågor på agendan
Varför ville du engagera dig i styrelsen?
– Jag gillar att arbeta med strategiska frågor och att påverka. Därför tar jag de chanser jag får, om det är en fråga jag brinner för. När frågan kom om jag ville engagera mig i den statliga sektionen var mitt svar: ’Om valberedningen tror jag kan bidra, så ställer jag upp.’ Det är dock ett nytt sätt att arbeta på, och det är viktigt att rama in uppdraget så att det blir en bra samverkan med alla inblandade parter.
Högst andel kvinnor i storbolagens styrelser
Vilka frågor är de viktigaste som den statliga sektionen är med och driver?
– Vi har som sagt inte kommit så långt med vår styrelseplanering. Men ämnen som dök upp som vi vill jobba med är att vi vill ha chefer och ledare som lyfter medarbetare. Vi vill ha ett hållbart arbetsliv från examen fram till pensionen men även efter pension eftersom vi ser att många organisationer anställer pensionärer på uppdragsbasis på grund av kompetens- eller resursbrist. Vi vill jobba för inflytande när det kommer till kompetens- och personlig utveckling, så att varje medlem är stolt över sin karriär inom de statliga organisationerna.
Så blir styrelsearbetet mer effektivt
Har du tidigare erfarenhet från styrelsearbete?
– Jag har alltid varit intresserad för styrelsearbete och ser det som naturligt att driva utvecklingsfrågor och ställa krav på ledningsgrupper. Även i min vardag jobbar jag med lednings- och organisationsutveckling.
– Sedan tidigare har jag varit engagerad i arbetande styrelser med stort ansvar för både strategiska och operativa frågor, bland annat var jag engagerad både på lokal och nationell nivå i logistikföreningen Plan. Där gick jag även en styrelseutbildning via Styrelseakademin. Sedan två år har jag ett styrelseuppdrag för Boarding for success, det ger mig både nya erfarenheter och ny kompetens då föreningen står för att synliggöra styrelsekompetens och främja god etik i styrelsearbete. Och genom den föreningen träffar jag många styrelseproffs att bolla olika frågor med.
Nytt samarbete ska locka till offentlig sektor
Har du något tips till den som funderar på om styrelsearbete är något för hen?
Enligt mig är det viktigaste att ha tiden och intresset att förbättra/bidra. Har du inte tiden så lura dig inte själv bara för sakens skull för annars riskerrar du ditt rykte. Många vill vara med i en styrelse för att det ser fint ut och då tycker jag man är fel ute. Eller så känner de inte till arbetet man måste bidra med. Ta reda på så mycket ni kan innan ni tackar ja till uppdraget. Ett annat tips är att bli medlem i någon styrelseförening, det finns flera som erbjuder både nätverk och utbildningar.
Statsanställda rör sig mellan myndigheter
Kasewa Dabagh Celepli, 40
Utbildning: Industriell Ekonomi vid Högskolan i Skövde, magister i Logistik från KTH.
Bakgrund: Kom som 10-åring som flykting till Sverige. Jobbar med verksamhetsstyrning och ledarskapsfrågor inom Polisen. Har också engagerat sig som styrelseledamot i bland annat logistikföreningen Plan, Scouterna och i organisationen Boarding for success.
Civilekonomernas ordförande om samgåendet
Annons: