”Vi ser till att hänga med i behoven”
– Det är naturligt att begreppet förekommer allt mer i debatten, nu när osäkerheten ökar på arbetsmarknaden som en följd av bland annat digitaliseringen. Jobb kommer utan tvekan att försvinna, och vi märker att många har frågor som ”håller utbildningen på sikt?” och ”hur gör jag för att vara anställningsbar?”.
Läs mer: Håll dig anställningsbar
Vilken blir er roll som fackförbund i den här situationen?
– Det har vi inte definierat ännu, och den kommer för övrigt sannolikt att variera över tid i takt med andra förändringar på arbetsmarknaden och i samhället generellt. Vi ser till att hänga med i behoven och se över vårt serviceutbud för att se vad vi bör och kan hjälpa medlemmarna med. Men det är en komplex fråga, och handlar om något mer än det vi traditionellt ser som kompetensutbildning.
Hur menar du?
– Det är inte så enkelt som att säkerställa att alla får gå en kurs om året. Det handlar även bland annat om att tydliggöra det man gör på jobbet, så att man tänker i termer om ”nästa steg” hela tiden. I utvecklingssamtal bör man ha perspektivet att gemensamt arbeta för att förbättra medarbetarens cv och se till att han eller hon håller sig ”anställningsbar”.
Läs också: Uppdatera din Linkedin-profil
Vem ska ha ansvar för utvecklingen?
– Företagen ska förstås investera i utbildningar för sina anställda, för det är ju något som ska ge avkastning i förlängningen. Men det går inte att lägga hela kostnadsansvaret på arbetsgivaren heller – speciellt inte när det handlar om mindre företag – utan här tänker jag mig att det måste skapas förutsättningar för till exempel lönelättnader eller avdrag i samband med vidareutbildning för medarbetare. Jag tycker för övrigt att Sveriges Ingenjörer har tagit ett bra initiativ med ”Study Friday”.*
Och hur ser du på individens ansvar?
– Det ska absolut vara ett delat ansvar; att hålla sig ”ajour” kommer alltid att vara en naturlig del av arbetet. Men det måste också finnas möjlighet att gå in och ut ur ett ”utvecklingssystem”, hur det än ser ut, eftersom det inte är alltid man har möjlighet att satsa på vidareutveckling – till exempel när livspusslet är svårt att få ihop under småbarnsåren.
Läs om: Ekonomen som valt staten och får ihop livspusslet
Bli medlem
Söker du nytt jobb? Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.
Study Friday
Under våren presenterade Sveriges Ingenjörer, tillsammans med sju lärosäten och sex branschorganisationer, en helt ny utbildningsmodell för kompetensutveckling riktad till yrkesverksamma. Namnet Study Friday ska inte tas bokstavligt, utan ses som en metafor för möjligheten för yrkesverksamma att parallellt med sitt arbete, en dag i veckan, kunna ägna sig åt akademiska studier och på arbetstid bygga på sin examen.
Syftet är bland annat att ge möjlighet för företag att få sitt behov av spetsutbildning tillgodosett i rimlig omfattning och form. Enskilda medarbetare måste på eget initiativ också kunna hitta och söka till kurser med avsikt att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling och stärka sin position på arbetsmarknaden.
Lärosätena ska få incitament att ändra och anpassa sitt kursutbud till en ny målgrupp, de yrkesverksamma, så att det bland annat kan bli intressant att dela upp kurser i olika moduler och utveckla nya former för utbildning på distans.