Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Vilka blir vinnarna i årets SM i ekonomi?

Vilka studenter är bäst på ekonomi 2019? Nu är det dags för i SM i ekonomi igen, där ett vinnarlag tar hem ära, pokal samt 45 000 kronor. De tre finalistlagen kommer dessutom att tävla i de Nordiska mästerskapen i ekonomi, senare i höst. 

Det blir trettioandra gången gillt för SM i ekonomi, som anordnas av Sero, Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation. I år sker tävlingen på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Under en intensiv helg tävlar studenter från drygt tjugo lärosäten. Lagen består av tre personer som gemensamt skriver en tenta med ekonomifrågor. 

De bästa lagen går till final – där det gäller att vara påläst, snabb på huvudräkning och hålla rampfebern i schack. Finalisterna svarar nämligen på frågor under tuff tidspress på scen. Frågorna berör företagsekonomi, allmän ekonomi samt nationalekonomi. 

Läs mer: Om förra årets vinnare

”Jag tycker att man ska vara med och tävla för att testa sina kunskaper, se vad man klarar av, höja sitt självförtroende och inte minst nätverka med andra studenter, företag och lärare. Det är jätteroligt att delta, med mycket folk och go´ stämning!, säger Alexandra Zschiedrich, Seros ordförande.”

Nytt för i år är att Sero tagit fram statistik på hur föreningarna matchar de olika ämnesområdena. 

Alexandra Zschiedrich

– Vi hoppas att rankingen kan vara användbar för skolornas förbättringsarbete, många studenter har till exempel haft svårt för ekonomi som rör marknadsföring.

Vad önskar du för tävlingens del?

– Att fler tjejer vågar ta steget och tävla i SM i ekonomi. Man kan ju med fördel vara ett mixat lag där man även blandar olika årsgrupper. Så blir du sugen på att tävla, börja förbereda dig redan nu, inför nästa år. 

Vinnarlaget förvaltar den mörkgröna vandringspokalen under ett år samt belönas med en prischeck på 45 000 kronor. Guld-, silver- samt bronslagen kommer även att tävla mot de bästa ekonomstudenterna i Norden, under hösten.

Läs även: NCBE, Nordiska mästerskapen i ekonomi

I Norge har man redan klarat av det nationella mästerskapet i ekonomi. Där låg tyngdpunkten mer på att lösa ett case, medan den svenska tävlingen handlar om att klara många frågor med stor bredd. I det nordiska mästerskapet kommer det vara en blandad kompott av utmaningar från alla tre nationer.

Birk Carlenius

– Våra ekonomikunskaper testades också i första omgången men under finaldagen var det fokus på att lösa ett case. Vi har stor respekt för de svenska konkurrenterna, i Sverige finns ju en längre tradition att arrangera mästerskap i ekonomi än hos oss. Nu ser vi fram emot att möta en tuff konkurrens i höstens tävling, hälsar Birk Carlenius, lagledare i ett av de norska vinnarlagen.  

Läs också: Så här gick det för svenskarna i senaste nordiska mästerskapen

 

Är du student som vill tävla i SM i ekonomi? 
  • Förbered dig i god tid. Börja redan nu med att titta igenom tentor.
  • Kontakta och få tips av någon som tävlat tidigare. Hur upplevde hen tävlingen? Vad var svårt eller enkelt? Vad kan man göra bättre för att lyckas?
  • Våga utmana dig själv. Ja, det är nervöst att tävla men du kan vara med ändå. Gruppen kan till exempel dela upp frågorna så att en person ansvarar för företagsekonomi och så vidare.

Som studentmedlem i Civilekonomerna får du tillgång till ett antal förmåner.
Läs mer om förmånerna här och bli medlem.
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se