Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Vd och advokat bland de mest ansedda jobben

Läkare, vd och advokater är de yrken med högst status. Betydligt högre än till exempel ministrar, meteorologer och kabinpersonal, enligt en undersökning.

När svenska folket i vintras fick frågan om vilka yrken som ger högst status hamnade läkare överst. Det visar en undersökning från Randstad/Sifo.

– I dessa tider när det riktas ett stort strålkastarljus mot sjukvården är det glädjande att se att läkare är ansett som det högst rankade statusyrket, utan konkurrens. Andra yrken med viktiga samhällsfunktioner rankas däremot inte lika högt. Svenskarnas inställning till statusyrken kan emellertid komma att förändras efter den rådande coronapandemin, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.

Ekonom som hittat lönsamhet i krisbransch

Undersökningen som genomförts på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad för att rangordna statusyrken visar att nära två av tre anser att läkaryrket ger högst status, följt av vd, advokat, professor och domare. Lägst status har kabinpersonal följt av influencer, fotomodell, meteorolog, reklamare/PR-konsult och krögare.

Advokatyrket har högre status bland kvinnor

Undersökningen visar att åsikterna skiljer sig en del mellan män och kvinnor. Betydligt fler kvinnor 56 procent, än män 40 procent, tycker att advokatyrket ger högst status. Endast läkaryrket står högre i rang, enligt kvinnorna. Yrken som psykolog och influencer rankas också högre av kvinnor än av män. Å andra sidan rankas entreprenör, ambassadör och idrottsproffs högre bland män än bland kvinnor.

Hetaste kompetensen hos säljare

Åsikterna skiljer sig något mellan åldrarna. Exempelvis svarar 60 procent av personerna i åldern 18-34 år att vd-yrket har högst status, jämfört med 44 procent bland 50-65-åringarna och 50 procent bland de i åldern 35-49 år. Att arbeta som veterinär är däremot något som ger hög status i den allra äldsta åldersgruppen. Bland dem anser 17 procent att veterinäryrket ger högst status, att jämföra med endast 8 procent i den yngsta åldersgruppen.

Hot och möjligheter i framtidens arbetsliv

Vilken eller vilka av följande yrken tycker du ger högst status att jobba i?
Läkare 64%
Vd (Verkställande direktör) 52%
Advokat 48%
Professor 46%
Domare 43%
Ambassadör 36%
Forskare 34%
Statsråd (minister i en regering) 34%
Pilot 33%
Ingenjör 27%
Chef (såsom personalchef och ekonomichef m.m – ej vd) 25%
Riksdagsledamot 23%
Psykolog 18%
Polis 16%
Idrottsproffs 15%
Tandläkare 14%
Officer/militär 13%
Brandman 13%
Entreprenör 13%
Veterinär 12%

Källa: Kantar Sifo

Resultaten bygger på intervjuer som genomfördes 23-27 januari 2020 med 1 319 personer i åldrarna 18-65 år i Kantar Sifos webbpanel.

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se