Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
kvinna springer i skogen för att varva ner inför semestern

Varva ner inför semestern

Jobbar du intensivt in i det sista inför semestern? Du är inte ensam. Tiden fram till ledigheten blir ofta intensiv. Samtidigt behöver du tid för att bromsa in mjukt så att du kan njuta av den lediga tiden. Här är sju sätt att varva ner inför semestern.

Många av oss varvar upp istället för ner inför semestern. Det finns ju många måsten som vi vill klara av för att kunna koppla av. Men ta det lugnt, det finns utvägar.

Gråhårig mar pratar om att varva ner inför semestern
Johan Mellnäs.

– Mitt råd är att skriva en lista över sådant du absolut måste göra en lista över sådant du borde göra. Sedan ser du efter i kalendern vad som är rimligt att hinna med – och prioriterar. Ta gärna chefen till hjälp så blir det lättare att sålla, föreslår Johan Mellnäs, projektledare på Prevent. 

Läs mer: Mindre stress med digital koll

Listorna hjälper dig att skapa struktur vilket ger en ökad känsla av kontroll och minskar stressen. Du behöver även ha en plan med din mejl. Skriv att du har semester och komplettera eventuellt med att du inte kommer att läsa mejl under tiden.

Starta och avsluta gärna semestern mitt i veckan är ett annat tips för att få en lugnare start. Och när semestern väl är här så kanske du behöver ett par dagar för att lugna ner tempot  – eller skruva upp det.

Läs även: Mindfulnessexperten tipsar

– En ledighet full av aktiviteter är lika rätt som en semester i hängmattan. Det beror helt på hur ditt jobb och ditt liv ser ut i övrigt. Det viktigaste är att du känner att du mår bra och återhämtar dig under semestern. 

Läs också: Kan chefen ta semester?

7 SÄTT ATT VARVA NER INFÖR SEMESTERN

  1. Skriv ut vad du måste hinna med före semestern utifrån vad som är rimligt. Ta gärna chefen till hjälp.
  2. Avsätt tid för promenader eller annan återhämtning.
  3. Var tydlig med om du läser mejl eller inte under ledigheten.
  4. Kom överens med kollegorna om det praktiska under sommaren. 
  5. Bromsa in mjukt innan och kör igång långsamt efter om det är möjligt. 
  6. Boka inte möten direkt efter semestern om det går att undvika.
  7. Lyssna på avsnittet att varva ner inför semestern i podden Jobbfika. 

SÅ HÄR GÖR VI:

Blond kvinna pratar om att varva ner inför semestern
Hèléne Wiklander.

– Här är mina tips: avsluta samtliga arbetsuppgifter i så god tid som möjligt innan semestern för att undvika sista stressiga arbetsdagar. Åk iväg första dagarna på semestern för att bryta vardagen. Ha en planering för första 1-2 veckorna tillbaka efter semestern så det blir en mjukstart. Utnyttja semestern till sådant som du vanligtvis inte vill eller brukar göra under arbetsveckorna, till exempel att kolla på ett extra avsnitt av serien även om det är ”för sent”. Ta sov morgon dagen efter!, Hélène Wiklander, administrativ chef, Civilekonomerna.

 

Mörkhårig skäggig man pratar om att varva ner inför semestern.
Pär Fyhr.

– På arbetet ser jag till att göra listor som jag ska bli klar med innan semestern börjar. Jag ser det som att bocka av det som behöver göras och som en nedräkning inför semestern. Utanför arbetet gör jag saker som jag förknippar med sommar, som till exempel att dröja sig kvar på en uteservering i solen, ta ett kvällsdopp i havet om temperaturen tillåter eller ordna en picknick i det gröna. På så sätt förlängs min sommarkänsla, Pär Fyhr, ombudsman Civilekonomerna.

 

Mörkblond kvinna pratar om att varva ner inför semestern
Vera Rydberg.

– Inför semestern är det viktigt för mig att minska på tempot redan veckan eller dagarna innan, om jag kan. Nedtrappningen ger mig ett bättre och mer kontrollerat avslut av mina arbetsuppgifter och en god uppstart på min semester. Tack vare min instruktörsutbildning inom mindfulness, har jag lärt mig när det är dags att fokusera på rätt saker. Att inte stressa, utan att försöka att stanna i närvaro och medvetenhet får mig att må bra under skiftet arbete och semester, Vera Rydberg, marknadsförare Civilekonomerna.

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Är du nyfiken på hur lång semester du kan få? Som medlem har du tillgång till information om förmåner utöver anställningsvillkoren, så kallade enskilda överenskommelser. 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se