Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
kvinnohänder håller fram tom plånbok som bevis på dålig privatekonomi

Var tredje kvinna osäker på sin privatekonomi

En undersökning visar att så många som var tredje kvinna inte vet om hon skulle klara sig ekonomiskt utan sin partner. Kvinnor behöver säkra sin privatekonomi, anser en ekonom på Swedbank.

Var tredje kvinna uppger att hon skulle ha svårt att klara sin ekonomi eller att hon inte vet hur ekonomin skulle påverkas om deras partner skulle gå bort eller om de skulle separera. Lika stor andel av kvinnorna uppger att de inte skulle ha råd eller är tveksam till att kunna bo kvar i sitt nuvarande boende om partnern skulle gå bort. För män är motsvarande andel en femtedel. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Läs även: Unga kvinnor är inte intresserade av egen privatekonomi

I undersökningen frågade man också om vem som fattar de ekonomiska beslutet och i vilken grad det uppstår konflikter angående ekonomin. Det vanliga är att ekonomiska beslut fattas gemensamt.  Men där så inte är fallet uppger 13 procent av kvinnorna att det är deras partner som har koll på deras gemensamma ekonomi, medan motsvarande andel för männen är 6 procent.

Läs mer: Kvinnor måste prata mer om pengar

Knappt åtta av tio av de som fattar besluten tillsammans uppger att de inte har konflikter om ekonomi. Av de som inte tar gemensamma beslut uppger knappt fyra av tio att de har konflikter om ekonomi.

Att lämna över ansvaret för ekonomin till någon annan innebär är inte optimalt, anser Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

Blond kvinna pratar om privatekonomi
Madelén Falkenhäll.

— Det är viktigt att vara insatt i både sin egen och i hushållets gemensamma ekonomi. Lämnar man över alltför mycket ansvar på någon annan blir man mer sårbar om livssituationen skulle förändras. De som tar ett gemensamt ansvar för ekonomin har också mindre konflikter om pengar, säger hon.

Läs också: Söker du nytt jobb – prata lön snabbt

 

Läs även: Privat sparande viktigast inför pension


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Vill du maximera din tjänstepension? Som medlem i Civilekonomerna får du många förmåner, du kan bland annat ta del av vår pensionsskola. 

 

TRYGGA DIN PRIVATEKONOMI

  • Prata ihop er gällande er ekonomi, så båda blir involverade.
  • Gör en budget över era gemensamma inkomster och utgifter. Ta även med de små utgifterna, de kan vara större än man tror.Skiljer det mycket i inkomst mellan er kan det vara klokt att fördela utgifterna procentuellt efter inkomst. Den av er som tjänar mer betalar då en större del av de gemensamma utgifterna
  • Försök att sätta er in i er boendeekonomi båda två, hur påverkas er boendekostnad om räntan stiger? Har ni möjlighet att amortera lite mer?
  • Inkludera även sparande och pensionssparande i er gemensamma ekonomi.
  • Försök att spara ihop till ett sparkapital du känner dig trygg med.
  • Sträva efter en ekonomi som du skulle klara dig själv på även i en annan livssituation, till exempel inte för mycket höga fasta utgifter eller alltför stora lån utan säkerhet. Ett bostadslån går exempelvis att lösa genom att sälja bostaden, lån utan säkerhet kan bli svåra att klara av på egen hand.
  • Skaffa livförsäkringar som skydd för att säkra att kunna bo kvar i bostaden om din partner skulle gå bort.
  • Ta gemensamt ansvar över er ekonomi och minska i och med det risken för konflikter om pengar.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se