Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig kvinna med långt hår klädd i en orangeröd blus mot en grå bakgrund
Katarina Nilsson.

Vägen till ett nytt namn

Hur hittar man fram till ett namn som kan representera ett helt nytt förbund? Katarina Nilsson, grundare och vd på Eqvarium, berättar om vägen till Akavia.

Att byta namn på en organisation kan vara en stor utmaning. När det är frågan om två förbund, med inarbetade varumärken, som går samman och ska samlas under ett nytt namn blir utmaningen ännu större.

– Det är många som ska vara med på tåget, vilket i och för sig inte enbart beror på att det har varit två parter inblandade. Ett namn är – precis som grafisk form – något som många har en åsikt kring. Det är lätt att tycka till om namn eller form, så det gäller att ha en tydlig process för att arbetet ska kunna komma i mål, säger Katarina Nilsson.

I arbetsgruppen som har jobbat med namnfrågan har bland andra marknadscheferna från de båda förbunden ingått, men även vd och förbundsordförande har varit involverade i olika skeden.

Så ska Akavia jobba för dig

Första steget i en namngivningsprocess av det här slaget är att sätta en strategi och formulera olika kriterier för namnet.

– Namnvalet går förstås hand i hand med det övriga varumärkesarbetet, eftersom namnet ska bidra till att kommunicera de värden som det nya förbundet ska förknippas med. Dessutom gäller det att titta på omvärlden och till exempel bestämma hur vi vill förhålla oss till andra förbunds namn. Ett av målen har varit att namnet ska sticka ut, att det ska uppfattas som något nytt.

I inledningsskedet gick de också ut med en allmän förfrågan och bad om förslag på passande namn. Förslagslådan stängdes i juni, och parallellt hade Katarina Nilsson och hennes kreativa team tagit fram ett antal andra namnkandidater. Teamets förslag hade genomgått en första juridisk kontroll för att undvika att de skulle falla bort på grund av namnet var upptaget eller för likt ett befintligt. 

Totalt blev det ett 40-tal namn som presenterades för arbetsgruppen i det första skedet, både våra och de som skickats in. Alla behandlades på samma sätt. Vi gick vidare med knappt hälften av dessa och började kontrollera dem noggrannare.

Detta steg innebar att bland annat undersöka vad det fanns för tillgängliga domännamn och vad man får för resultat när man söker på namnet – det bör ju inte dyka upp konkurrenter eller något innehåll som känns olämpligt.

Form för förbund på väg framåt

– Det gäller också att kontrollera att namnet fungerar och inte ger olämpliga associationer på en del andra språk. Vi har testat namnen på omkring tio språk, berättar Katarina Nilsson. 

Kvar blev en kortlista med ett litet antal förslag som fick genomgå en kompletterande granskning av en varumärkesspecialist.

– I det läget handlar det bland annat om ett undersöka om det kan finnas snarlika namn i helt andra branscher, vilket i och för sig inte behöver vara ett hinder – men det är viktigt att vara medveten om det i så fall.

Slutligen, när det bara är ett fåtal kandidater kvar diskuterade arbetsgruppen hur man ska kunna använda namnet i den ”story” som ska bygga varumärket.

– Vad kan vi berätta om förbundet utifrån namnet? Hur stödjer det kommunikationen av vårt budskap? Stämmer det överens med de olika kriterier som vi formulerade i början av processen? Den typen av frågor blir viktiga i slutkampen mellan kandidaterna, säger Katarina Nilsson.

Valet föll alltså till slut på Akavia, även att det fanns några starka alternativ kvar till slutet, avslöjar Katarina Nilsson.

– Jag tycker att vi har lyckats hitta helt rätt med Akavia. Det är ett smart och snyggt namn som ger uttryck för att det är något nytt. 

”Aka” står för akademi och ”via” för väg, vilket hänger ihop med förbundets löfte om att en medlem ska få utväxling på sin akademiska utbildning, genom hela arbetslivet, från studietiden till pensionen. Det går att ta sig från punkt A till punkt B på den akademiska väg man har valt.

– Antagligen kommer en del tycka att namnet är svårsmält. Det ligger i vår natur att vara avvaktande till allt som är nytt. Men om det skulle finnas ett alternativ som skulle vara mer lättsmält är det inte säkert att det skulle vara bättre. Det gäller att namnet ska kännas intressant och ”krispigt” under en lång tid framåt. 

Det nya förbundets uppdrag


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se