Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig kvinna med långt hår talar i telefonen om att välja annorlunda
Madeleine Celander.

Våga välja annorlunda

Våga tänk utanför boxen och anställ människor som är olika dig själv. Det är rekryteraren Madeleine Celanders bästa tips för att hitta rätt controller. Och detta är mer relevant än någonsin. – Vi kommer att få se fler arbetssökande som kanske behöver byta bransch, har annan erfarenhet eller är ”överkvalificerade”. Men som arbetsgivare är det viktigt att våga tänka större.

Kompetensförsörjning och att ha rätt människor på plats är en de absolut viktigaste frågorna för svenska företag och organisationer.

Agentum jobbar med referensrekrytering och baserar sin affärsmodell på ett nätverk av 1 500 handplockade agenter. Dessa rekommenderar kandidater från sina personliga och professionella nätverk till de uppdrag som Agentum utlyser, och har möjlighet att få en ”finders fee”.

– De flesta är aktiva för att de genuint vill hjälpa människor i sina nätverk att matcha med passande roll och bolag. Men för vår del är det viktigt med ersättningen för att visa hur vi värderar engagemang och generositet med tips från sitt nätverk. Agentarvodet brukar ligga på mellan 15 000-20 000 kronor beroende på roll, säger vd Madeleine Celander. 

Nätverka med framgång, hjälp andra

Hon fick själv sitt nuvarande jobb via just en sådan agent.

 – Jag bodde och jobbade i Zürich när en av mina vänner rekommenderade mig till rollen på Agentum. Jag hade berättat för henne att jag var på väg hem till Sverige och intresserad av att bygga bolag och team samt fördjupa mig i rekryteringsbranschen. 

Mer än hälften av de rekryteringar Agentum arbetar med gäller ekonomtjänster. Oavsett uppdrag är Madeleine Celanders utgångspunkt att utmana kunderna och få dem att tänka utanför ramarna:

   Vissa kunder vill gärna ha någon från samma bransch med exakt samma erfarenhet som rollen kräver, men går man bara på personer som verkar självskrivna är risken att man gallrar bort någon som skulle kunna bli jättebra.

Heterogena grupper åstadkommer bättre resultat, enligt Madeleine Celander.

– En homogen grupp är enklare att hantera och når snabbt ett resultat. Om man i stället blandar kön, åldrar, och kompetenser kan det visserligen ta längre tid att nå ett resultat, men det man kommer ram till är oftast mer unikt och hållbart.

Ett vanligt misstag är att ha en lista med formella krav som man inte vågar gå ifrån. Madeleine Celanders råd är att som kandidat se listan som en ”wish list” där kanske tre av fem punkter blir uppfyllda – våga sök jobb där du inte checkar i alla boxar.

– Att vara prestigelös och förändringsbenägen är ofta viktigare än erfarenhet från rätt bransch. Jag tror mycket på människors potential och personlighet. Med rätt attityd kan vi lära oss det mesta.

Inställd på att utvecklas

Vilka egenskaper gör en controller särskilt attraktiv?

– Att förstå affären och kunna driva den framåt är förstås viktigt. Men en stark kommunikativ förmåga är också eftertraktat. Att på ett enkelt och affärsmässigt sätt kunna förklara innebörden av siffror för alla som inte sitter med ekonomi och finans till vardags, säger Madeine Celander. 

Som rekryterare märker hon tydligt av osäkerheten på arbetsmarknaden till följd av coronaepidemin.

 – Jag får många förfrågningar på Linkedin från människor som är rädda för att bli av med jobbet, och därför vill öppna upp för nya möjligheter. En del ekonomer som övervägt att lämna ett stort bolag för ett mindre väljer att sitta still i båten. Samtidigt är det lockade med bolag som är ute och rekryterar eftersom de signalerar att de tror på framtiden och har en god kassa.

– Det är självklart omöjligt att säga i nuläget hur och när marknaden kommer att vända. Men den dagen den gör det kommer rätt kompetens på plats att vara avgörande för att snabbt komma tillbaka. 

Vem tar kontrollen?


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se