Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Våga tänka utanför boxen

Hur tänker framtidens ledare? Ledarskapskonsulten Per Ola Gunnarsson delar nu sina bästa tips om hur du tänker utanför boxen.

Framtidens ledare behöver tänka utanför organisationen och förstå hur kunder och andra tänker. I januari släpps boken Den gyllene zonen – att leda i mellanrummen (Hoi förlag), som förklarar varför. Författarna är Per Ola Gunnarsson, Jan Sturesson och Linus Owman.

Läs också: Så här lyckas du i chefsrollen

– Ordet ”mellanrum” kan låta kryptiskt, men det handlar bland annat om att våga tänka bortom organisationens gränser för att upptäcka nya möjligheter, säger Per Ola Gunnarsson.

Han har en bakgrund som förvaltningschef, kommunchef och ledarskapskonsult på konsultfirman PwC. På den senare utvecklade Per Ola Gunnarsson och Jan Sturesson fyra nationella ledarskapsutvecklingsprogram för chefer inom offentlig sektor. 

Som chef inom till exempel offentlig sektor är det viktigt att vara intresserad av vad omvärld, kunder och medborgare tycker.

Läs mer: Fler ekonomer behövs inom offentlig sektor

– Det kan verka självklart, men är inte det. Många organisationer hamnar i ett introvert perspektiv i stället för att betrakta verksamheten utifrån och in.

I boken resonerar författarna om framtidens ledarskap, bland annat neuroledarskap.

– Det kommer att bli allt viktigare. Med kunskap om hjärnan kan en chef lättare förstå hur man fungerar och mer kraftfullt styra sitt handlande.

Läs mer: Det krävs för att vara en pedagogisk chef

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se