Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Utveckling är viktigast för unga

Chansen att utvecklas tillsammans med en arbetsgivare är det som lockar unga ekonomer mest när de söker arbetsgivare. Därefter kommer bra lön och trevliga kollegor. Det visar en undersökning från Academic work.

Goda utvecklingsmöjligheter är viktigast vid valet av arbetsgivare för ekonomer i början av sin karriär. Det uppger Academic Work som för andra året genomfört undersökningen YPAI*, Young Professional Attraction Index, tillsammans med TNS Sifo. Där mäter man vad som lockar personer i början av sin karriär till en arbetsgivare. Vid förra årets undersökning låg en bra chef och bra ledarskap i topp.

– Det är väldigt små skillnader i årets undersökning om man ser på procentsatserna. I år ligger goda utvecklingsmöjligheter på första plats. Men vi utläser av svaren i årets undersökning att en god chef och ledare är grundläggande för att du ska kunna ha bra utvecklingsmöjligheter. Även nummer två på listan, trevliga kollegor och bra stämning, är oavhängigt ett bra ledarskap. Är inte ledaren bra finns således varken nummer ett eller två på listan, säger Svante Randlert, business and people advisor på Academic Work.

Läs också: Viktigt för unga att välja bra chef

I undersökningen har ekonomer i början av sin karriär svarat på vad de tycker är viktigast när de väljer arbetsgivare. Möjlighet till utveckling och stimulans är gemensamt för de tio viktigaste punkterna på Academic Works lista i år där förutom utveckling även utmanande arbetsuppgifter, bra arbetsmiljö, eget ansvar och trygga arbetsvillkor finns bland de tio viktigaste punkterna.

Men ekonomer skiljer sig frågan om trygga arbetsvillkor från övriga akademiker. Enligt undersökningen så värdesätter ekonomer till mycket lägre grad bra arbetsmiljö och trygga anställningsvillkor än personer från övriga studieinriktningar. Vad beror det på?

– Sannolikt på att det just nu är arbetstagarnas marknad. Många startar eget eller har flera jobberbjudanden att välja mellan. Då de sökande har flera alternativ att välja mellan blir flexibla arbetstider och närhet till arbetsplatsen viktigare. För arbetsgivarna är det viktigt att svara upp emot detta, att vara attraktiv för att klara tillväxt och utveckling. Missar de att rekrytera talangerna så tappar de i konkurrenskraft, säger Svante Randlert.

Läs också: Bra ledarskap och gott rykte lockar rätt talanger.

Det skilde sig dock åt i svaren mellan de som fortfarande studerade och de som jobbat några år där studenterna i högre grad värdesatte utveckling och lön. De som jobbat några år tyckte det var viktigare med kollegor och ledarskap.

– I årets undersökning blir det tydligt att kulturen i form av trevliga arbetskollegor och bra stämning har blivit viktigare. Detta beror på att målgruppen idag arbetar för att leva, snarare än att de lever för att arbeta – det är då än viktigare att kulturen på arbetsplatsen är något de kan och vill stå för, säger Svante Randlert.

* Young Professional Attraction Index (YPAI) är Academic Works studie på vad unga akademiker attraheras av bland arbetsgivare. Över 7000 personer deltog i den svenska delen av studien år 2016, varav 1710 inom ekonomi. Undersökningen ger också 100 arbetsgivare ett attraktivitetsindex baserat på 3 av frågorna i undersökningen.

Vill du ta del av hela vårt samlade paket om rekrytering av unga? Klicka här.

 

 

Fakta

Topp tre för unga kvinnor:
1.
Trevliga arbetskollegor och bra stämning.
2. Bra chef / ledarskap.
3. Goda utvecklingsmöjligheter.

Topp tre för unga män:
1. Goda utvecklingsmöjligheter.
2. Bra lön och förmåner.
3. Trevliga arbetskollegor och bra stämning.

Topp tre för etablerade på arbetsmarknaden:
1. Trevliga arbetskollegor och bra stämning.
2. Bra chef / ledarskap.
3. Bra lön / förmåner.

Fakta

De 10 viktigaste faktorerna som ekonomer i början av sin karriär svarade vid frågan ”Vad är viktigast när du väljer en arbetsgivare?”
1.
Goda utvecklingsmöjligheter 61 %
2. Trevliga arbetskollegor och bra stämning 56 %
3. Bra lön och förmåner 54 %
4. Bra chef/ledarskap 51 %
5. Utmanande arbetsuppgifter 44 %
6. Bra arbetsmiljö 36 %
7. Eget ansvar/egna beslut 31 %
8. Trygga arbetsvillkor 30 %
9. Flexibel arbetstid 27 %
10. Geografiskt läge/närhet till hemmet 25 %

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se