Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Utmaningar saknas i revisorsassistentyrket

Brist på meningsskapande och intellektuella utmaningar. Det är några av uppfattningarna om revisorsassistentyrket, visar ny studie. Allvarligt anser forskarna.

Kritiken mot revisorsassistentyrket är hård från dem som valt att lämna yrket. Brist på meningsskapande, samhällsnytta, status, prestige och intellektuella utmaningar, är aspekter som identifierats bland de drygt 300 revisorsassistenter som tillfrågats i en undersökning av Nellie Gertsson, Pernilla Broberg och Johanna Sylvander, vid Högskolan Kristianstad och Linköpings Universitet.

Läs också: Den tuffa vägen till partnerskap

– Att revisorsassistenter slutar på grund av låga uppfattningar om professionen ser jag som ett allvarligt problem, säger Nellie Gertsson, doktorand i redovisning och revision.

Nellie Gertsson.

Av de tillfrågade i undersökningen hade 78 revisorsassistenter lämnat yrket medan 231 valt att vara kvar.

Studien visade att det främsta skälet till att man valde att sluta var låga uppfattningar om yrket, men även balans mellan arbetet och privatliv var något som visade sig förknippat med att man valde att gå, dock inte lika starka skäl som låga uppfattningar om professionen.

Nellie Gertsson tror däremot inte att åsikterna påverkar byråernas attraktionskraft vid rekrytering, eftersom det finns många fördelar med några år på en revisionsbyrå, före fortsatt karriär.

Läs också: Auktorisering krävs för att få fart på lönen

– Däremot att de skapar problem för byråerna att hålla kvar personal, och kanske framförallt personal som främst värdesätter de aspekter som kännetecknar en profession.

– En annan studie som vi också har gjort visar att revisionsmedarbetare är mer motiverade av att bidra till kunden och till byrån, än att bidra till samhället. Även detta indikerar att de individer som trivs mer med den mer affärsorienterare delen är de som blir kvar i branschen, tillägger Nellie Gertsson.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se