Utmanare på nygammal marknad
Att ha chefer och medarbetare som ser möjligheter i problem är varje företags önskan. Civilingenjören, företagaren och ekonomen, Joachim Ronneback har förmågan att se lösningar i svårigheter men valde att ta vara på dem själv i ett eget företag, hellre än som anställd. Entreprenörsandan blev upptakten till fintechföretaget Bofink, som Joachim Ronneback grundade tillsammans med kurskamraten i industriell ekonomi, Peter Aronsson. Bofinks affärsidé är att förenkla boendeekonomin med hjälp av robotrådgivning från deras app. Appen är byggd på en plattform med algoritmer, artificiell intelligens, optimeringslära och finansiell matematik och är världens första för att hantera låntagares skulder.
Läs också: Nya direktiv öppnar för ny arbetsmarknad
– Banker tjänar i dag enorma pengar på bolåntagarnas brist på information. De drar i Sverige in omkring 120 miljarder kronor per år på bolån och bolåntagarna har i snitt skulder kring två miljoner kronor per hushåll. Vi är lite som en Robin Hood på marknaden och ger tillbaka en del av bankernas vinst till låntagaren. Precis som en fondförvaltare håller koll på att spararnas pengar förvaltas på bästa sätt, ser vi till att bolåntagarna fattar bättre och mer rationella beslut kring sina bolån.
”I appen får låntagaren ett betyg på sitt nuvarande bolån och förslag till förbättringar utifrån sina ekonomiska möjligheter.”
För att kunna förhandla med sin bank är det bra att som kund ha en tydlig bild av förhandlingsmöjligheterna utifrån den egna ekonomin. Här kommer Bofink in i bilden.
– I appen får låntagaren ett betyg på sitt nuvarande bolån och förslag till förbättringar utifrån sina ekonomiska möjligheter. Det kan vara förbättringar som ger lägre boränta och bättre bindningstider. Hela lånet synliggörs och blir lättare att förstå, samtidigt som amorteringarna kan ses över.
Läs också: Yngre storstadsbor väljer digitala banker
Att den här möjligheten finns kan Joachim Ronneback delvis tacka de nya reglerna kring betaltjänstdirektivet PSD2 och hanteringen av personuppgifter för. Bofink har byggt sin tjänst ovanpå bankerans data.
– Men vi utvecklade egentligen tekniken innan PSD2. Med hjälp av bank-id hämtar vi informationen direkt från bankerna så att vi kan analysera användarens ränta, bindningstid, belåningsgrad och amortering. Med våra algoritmer får sedan användaren ett betyg på sitt lån och lösningar på hur lånebilden kan förbättras.
De som betalar för tjänsten är Bofinks samarbetspartners, bankerna, vilket kan tyckas lite motsägelsefullt eftersom Bofink sänker bankernas marginaler på bolån. Men bankerna tar igen lite på gungorna vad de förlorat på karusellerna. Användarna får reda på vilken bank eller kreditinstitut som ger bäst ränta för just deras lån och det tjänar banken på.
Men även här kan Bofink komma att ge sig in och konkurrera med bankerna genom att erbjuda bolån. Kunskapen finns i bolaget och möjligheten finns i den digitala plattformen bakom Bofink.
– Vi har en kapitalanskaffningsrunda just nu som kommer att möjliggöra för fortsatt expansion. Vi vill satsa på att utveckla tekniken vidare. Tidigare har vi mest rekryterat utvecklare. Då var vi mer tech än fin i fintech. Nu bygger vi en finansiell struktur där vi kommer att ta in ekonomer i företaget. Just nu söker vi en kreditchef, CMO, growth hacker och vd-trainee (internship).
Det här är Bofink
Affärsidé: Världens första robotrådgivare på skuldsidan. Appen gör en hälsokoll på bolån där användaren får ett beslutsstöd samt hjälp att välja de bästa villkoren för sina bolån.
Startår: 2017 lanserades appen Bofink.
Anställda: 10 personer.
Joachim Ronneback, 29
Bor: Gamla Stan, Stockholm.
Utbildning: Civilingenjör i Industriell ekonomi på KTH, master i finansiell matematik. Financial markets på Yale University.
Karriär: Vattenfall Power Management, Carnegie Investment bank och Schibsted Growth.
Meriter: Årets studentföretagare 2013 enligt Tillväxtverket och Entreprenörsskapsforum. En av Sveriges 101 Supertalanger 2016 enligt Veckans Affärer.