Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Utlandsvistelse kan bli pensionsfälla

Ett utlandsäventyr ger minnen för livet. Men att flytta med sin partner som fått drömjobbet kan få ett högt ekonomiskt pris.

Åren som utlandssvensk har ett pris – främst för kvinnorna, som kommer i kläm mellan den globala ekonomin och det svenska välfärdssystemet. Det konstaterar Catrin Lundström, docent i sociologi vid Linköpings universitet i en forskningsstudie.

– Inte sällan följer kvinnan med för att möjliggöra mannens jobb, då förskola och annan barnomsorg saknas i det nya landet. Den svenska hemmafrun finns alltså. Bara inte i Sverige, säger hon.

I fokus för hennes forskning finns 46 återvändande kvinnor som bott utomlands på grund av mannens arbete men inte själva förvärvsarbetat.

Läs också: Pensionen är en stor del av din lön

Eftersom kvinnorna inte jobbat utanför hemmet på flera år fick de låg pension och blev därmed fortsatt beroende av sina makars inkomst, även i Sverige.

– Den svenska jämställdhetspolitiken kan bli kvinnans förlust när hon återvänder hem, säger Catrin Lundström.

Kvinnorna i studien ansåg att särbeskattning missgynnade dem, trots att reformens syfte vid introducerandet var att underlätta för kvinnor att själva välja om de ville ut på arbetsmarknaden. Catrin Lundström menar att problemen som hennes intervjupersoner upplever vid återvändandet till Sverige gäller för migranter över lag.

Detta på grund av att pensionen grundas på hela arbetslivet och att full garantipension kräver att man bott 40 år i Sverige mellan åren 16 till 64 år.

Läs också: Äldre ekonomer något mer jämställda

– I dagens samhälle förväntas vi vara flexibla på den globala arbetsmarknaden. Men det uppstår en krock när vår välfärdsstat är organiserad utifrån principen om boende och arbete i Sverige, säger Catrin Lundström.

Här hittar du forskningsstudien om att medföljande partner kommer i kläm vid utlandsvistelse.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se