Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Utdraget hemarbete ger psykisk ohälsa

Under hösten har man kunnat se en markant ökning av sjukskrivningar för både fysiska och psykiska besvär. Långvarigt hemarbete pekas ut som förklaring. ”Den psykiska ohälsan har aldrig varit så hög som idag under de år Previa fört statistik över ohälsa på Sveriges arbetsplatser.”

Den här texten är hämtad ur Akavia Aspekt som är den tidning som ersätter Civilekonomen och Karriär. 

I statistik från företagshälsoföretaget Previa kan man utläsa en ökning av antalet sjukskrivningar under början av augusti och den har fortsatt under sex veckor in på hösten. Det gäller såväl fysiska som psykiska besvär.

När det gäller psykiska besvär har ohälsan inte varit på dessa höga nivåer sedan Previa började mäta. Och förklaringen är det utdragna hemarbetandet som många hamnat i.

— Många förväntade sig att den svåra situationen på arbetsplatserna och det utbredda arbetet hemifrån skulle vara relativt temporärt. Men det har nu övergått i ett långdraget tillstånd som innebär utökade utmaningar för arbetshälsan, säger Maria Steneskog Nyman, talesperson i beteendevetenskapliga frågor på Previa.

Sjukfrånvaro kan naturligtvis bero på flera saker men en gemensam nämnare som Maria Steneskog funnit är just att många tvingats anpassa både arbetsmiljö och social liv till villkoren som gäller under pandemin.

Arbetsgivare vill ha sin personal på kontoret

Tips för bättre hemarbetsplats

 

  • Sitt ordentligt. Om köksbordet är den enda ytan som finns att tillgå, se till att sitta ordentligt med ryggstöd. Att lägga en kudde i svanken som extra stöd kan vara ett sätt att hjälpa ryggen. Om den vanliga stolen är för låg, så sätt dig på en kudde. Underarmarna ska kunna vila på bordet utan att axlarna är uppdragna.
  • Var kreativ. Se dig runt hemma, finns det andra, mindre uppenbara platser för att arbeta eller variera kroppsställningen? En hylla eller byrå kan till exempel fungera utmärkt som ståbord. Arbeta gärna på flera olika platser i hemmet.
  • Undvik gamnacke och musarm. Hitta sätt att placera datorn på bra höjd för blicken. I knät är inte det bästa för nacken.
  • Byt ställning ofta. Tänk på att inte sitta statiskt i flera timmar. Sitt inte kvar på samma plats när det blir dags för digitala möten. Stå upp under gruppmöten, eller sätt dig en stund i soffan. Det viktigaste är variation och att byta kroppsställning ofta.
  • Vila ögonen. Blir det mycket tid vid datorn så se till att vila ögonen ibland. Vänd blicken, titta ut genom fönstret eller byt blickriktning, pausa ögonen någon minut.
  • Tänk på ljuset. Se till att ha bra ljus. Använd gärna en flyttbar golvlampa som du kan flytta runt. Se till att inte bli bländad. Dagsljus är också bra så om det går, planera din arbetsplats så att du har möjlighet att titta ut genom fönstret ibland.
  • Bjud på distansfika. Lägg in regelbundna, digitala fikapauser med en kollega eller arbetsgrupp för att kolla hur ni mår och hur det går.
  • Rör kroppen.Var noga med att gå upp och röra på dig varje timme för bättre blodcirkulation i leder och muskler. Ett enkelt sätt att få in lite vardagsmotion är att ta en paus och resa och sätta från stolen tio gånger. Har du ett telefonsamtal inplanerat, försök att ta det under en kort promenad.

Källa: Previa

HR- profilen om fem förändringar i arbetslivet

Den här texten är hämtad ur Akavia Aspekt som är den tidning som ersätter Civilekonomen och Karriär. 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se