Fler tjänstemän uppsagda
Försämringen av arbetsmarknaden för tjänstemän började vid senaste årsskiftet. Statistiken från TRR är tydlig, 3 165 personer sökte stöd, en ökning med 22 procent. Det är i storstadslänen uppsägningarna ökar mest. Störst förändring visar region Skåne, där är ökningen 46 procent, från 448 uppsagda personer under andra kvartalet till 657 personer under samma period i år. I Västra Götaland är ökningen 28 procent och i Stockholm 23 procent.

– Arbetsmarknaden för tjänstemän har blivit något kärvare samtidigt som det fortfarande går relativt fort för de som sagts upp att komma i nytt arbete. Det är en klar förändring vi ser under första halvåret i år jämfört med hela 2018 som såg klart bättre ut. Dock såg vi under fjärde kvartalet förra året att en negativ vändning skulle komma, säger Lennart Hedström, vd, trygghetsrådet TRR.
Fortsatt god arbetsmarknad för ekonomer
För Civilekonomernas medlemmar är läget fortfarande stabilt.

– Det återstår att se om antalet uppsägningar av våra medlemmar ökar eller inte under resten av året. Generellt så har medlemmarna mycket bra kompetens och är efterfrågade. Och arbetsmarknaden för ekonomer har hitintills varit god men vad som händer framöver återstår att se, säger Ulrika Emteryd, biträdande förhandlingschef, Civilekonomerna.
Bakom neddragningarna står bland annat branscher som handel och konsumentvaruföretag. Detaljhandeln står inför stora utmaningar på grund av den snabbt växande e-handeln.
Arbetsmarknaden är också betydligt med komplex där verksamheter kan ha behov av kompetensväxling. Behovet av ständig kompetensutveckling ökar – både för arbetsgivare och anställda.
– Ja, att hålla sig anställningsbar är viktigare än någonsin. Den digitala utvecklingen gör att det kommer att krävas mer än en högskoleexamen för att vara fortsatt attraktiv. Du måste hela tiden utvecklas och fylla på med relevant kunskap. Med tanke på den snabba förändringstakten så måste var och en av oss vara rörligare och ställa om snabbare, konstaterar Ulrika Emteryd.
Hur du håller dig anställningsbar
En annan viktig framgångsfaktor för att hitta ett nytt jobb kan vara att ha en Linkedin-profil. För nu visar TRRs Rekryteringsenkät 2019 att affärsplattformen bara blir viktigare, både för den arbetssökande och arbetsgivaren. Av de tillfrågade rekryterarna i enkäten svarade 29 procent att de näst efter en ansökan tittar på den sökandes Linkedin-profil.
— Vi ser tydligt att Linkedin ökar i betydelse. Därför hjälper vi våra tjänstemän att lägga lite extra krut på sin Linkedin-profil innan de söker jobb. Det har de nytta av, av flera anledningar. De företag och rekryterare som söker ny kompetens använder Linkedin i större utsträckning, men det är samtidigt en viktig kanal för nätverkande och ett utmärkt skyltfönster för lediga tjänster, säger Jason Hoffman, HR- och kommunikationschef på TRR.
länk
siffrorna – lägg in i faktaruta