Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Uppsägning leder ofta till högre lön och bättre jobb

Fler kvinnor än män får högre lön och befattning på sitt nya jobb efter att ha blivit uppsagda. Detta enligt färsk kvartalsstatistik från organisationen TRR Trygghetsrådet.

Arbetsmarknaden för tjänstemän – och däribland ekonomer – är fortsatt stark. Det visar de senaste kvartalssiffrorna från TRR Trygghetsrådet, som ägs av Svenskt näringsliv och den fackliga samverkansorganisationen PTK. Under årets första tre kvartal var det sammanlagt 7 553 tjänstemän som efter uppsägningar sökte stöd hos och fick nytt jobb genom TRR – vilket är en minskning med tre procent jämfört med i ifjol. Lennart Hedström, vd på TRR, säger att siffrorna vittnar om en fortsatt gynnsam arbetsmarknad för tjänstemän i allmänhet.

Foto: Torbjörn Persson.

– Det är i synnerhet goda marknadsförhållanden för ekonomer. De försvinner fort efter att ha kommit in i våra register. Ekonomer tillsammans med it-konsulter är några av de mest eftertraktade yrkesgrupperna när arbetsgivare kontaktar oss, säger han.

Läs också: Fått fel arbetsuppgifter på nya jobbet?

Undersökningar från TRR visar också att fler kvinnor än män får lika hög eller högre lön på det nya jobbet – 36 procent av kvinnorna jämfört med 33 procent bland männen. Trenden är likadan vad gäller befattningar. Där svarar 43 procent av kvinnorna jämfört med 39 procent av männen att de har lika hög eller högre befattningsnivå på det nya jobbet jämfört med på tidigare arbetsplats. Siffrorna bör dock tolkas med försiktighet. De innebär inte någon faktisk jämförelse av exempelvis lönen mellan kvinnor och män. TRR:s undersökningar registrerar helt enkelt om individen har fått högre, lika hög eller lägre lön på sitt nya jobb jämfört med det gamla. Siffrorna anger alltså inte om kvinnor och män har lika lön för lika arbetsuppgifter.

– Att fler kvinnor får högre lön och högre befattning hoppas vi ändå är ett tecken på att arbetsmarknaden håller på att bli mer jämställd, säger Lennart Hedström.

Läs också: Hur säger jag upp utan att känna mig usel?

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se