Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Struntar i etablerade plattformar – Uniti crowdfundar själva

Elbilstillverkaren Uniti går förbi de etablerade insamlingsplattformarna. – Genom att göra en insamling själva har vi bättre kontroll på investerarnas pengar och i slutänden har vi bättre kontroll på investeringarna i bolaget, säger Verena Kitowski, talesperson för Uniti Sweden.

Många privatpersoner och företag har de senaste åren samlat in pengar för egna projekt via crowdfunding. Så även den fristående svenska elbilstillverkaren Uniti. Tidigare har Uniti plockat in pengar via etablerade insamlingsplattformar (som vi skrivit om här). Den senaste investeringsrundan gav över 6 miljoner kronor på ett par dygn och skedde via Fundedbyme. Men nu gör alltså startupen, som började som ett studentprojekt på Lunds universitet, en helt egen insamling på sin egen hemsida.

Verena Kitowski.

– Vi har sedan tidigare kunskap kring hur en crowdfundingkampanj ska göras. Vi har sett brister i andra crowdfundingsidor och vill också skapa så mycket värde för våra investerare som möjligt genom att hålla de administrativa kostnaderna nere, säger Verena Kitowski.

Läs också: Så lyckas du som entreprenör

Sedan tidigare har Uniti kommunicerat att man hoppas dra in upp emot en halv miljard kronor av 2,5 miljoner investerare, men det initiala insamlingsmålet i den här kampanjen är 35 miljoner kronor. Genom en egen film om projektet ber de nu investerare om pengar. Kampanjen har i skrivandet stund samlat in cirka 4 miljoner kronor.

– Vi har sedan tidigare kampanjer en bred bas av lojala investerare som vi kan vända oss till för en kampanj. Kort sagt blir det mer kostnadseffektivt för oss att göra det själva, säger Kitowski.

Uniti uppger att de tänker lansera sin första bil senare i år, men de första leveranserna av bilar planeras komma igång år 2019. Hittills har 803 personer förbeställt en elbil från Uniti.

Läs också: Ny bilfabrik efter svensk studentstartup

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se