Unga tiger om psykisk ohälsa på jobbet
En ny undersökning visar att unga personer har svårare att prata med chefen om psykisk ohälsa än vad äldre har. Rädsla för att framstå som svag och i därmed riskera att förlora jobbet är en förklaring.
Läs även: Bra arbetsmarknad för ekonomer
En ny undersökning som Länsförsäkringar låtit undersökningsföretaget Novus göra, visar unga personer har svårare att prata med sina chefer om psykisk ohälsa.
– Jag tror att många yngre oroar sig för att berätta om psykisk ohälsa då de känner att det kan uppfattas som en svaghet och att de kan förlora jobbet säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar.
Läs om: Sömnproblem och ohälsa
Enligt Länsförsäkringars undersökning är det är också färre yngre som än äldre som anser att det finns förståelse för psykisk hälsa generellt i arbetslivet.
– Vi måste ta ungas mående på allvar men inte sjukdomsförklara i onödan. Vårt samhälle måste bli bättre på att främja psykisk hälsa och ge yngre en inre trygghet och motståndskraft vid motgångar i inför ett långt arbetsliv, säger Kristina Ström Olsson.livet. Det är viktigt inte minst när man står inför ett långt arbetsliv, säger Kristina Ström Olsson.
Läs också: Chefen måste våga fråga om psykisk ohälsa
Bli medlem
Stress och ökad ohälsa är ett stort problem på arbetsmarknaden. Som medlem i Civilekonomerna kan du få hjälp att rätta till en snedvriden arbetsbelastning.