Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
ung ihopkrupen kvinna mår dåligt

Unga tiger om psykisk ohälsa på jobbet

Unga är oroade för att framstå som svaga på grund av psykisk ohälsa, därför pratar de inte om ifall de mår dåligt med sin närmaste chef till exempel.

En ny undersökning visar att unga personer har svårare att prata med chefen om psykisk ohälsa än vad äldre har. Rädsla för att framstå som svag och i därmed riskera att förlora jobbet är en förklaring.

Läs även: Bra arbetsmarknad för ekonomer

En ny undersökning som Länsförsäkringar låtit undersökningsföretaget Novus göra, visar unga personer har svårare att prata med sina chefer om psykisk ohälsa.

– Jag tror att många yngre oroar sig för att berätta om psykisk ohälsa då de känner att det kan uppfattas som en svaghet och att de kan förlora jobbet säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar.

Läs om: Sömnproblem och ohälsa

Enligt Länsförsäkringars undersökning är det är också färre yngre som än äldre som anser att det finns förståelse för psykisk hälsa generellt i arbetslivet.

– Vi måste ta ungas mående på allvar men inte sjukdomsförklara i onödan. Vårt samhälle måste bli bättre på att främja psykisk hälsa och ge yngre en inre trygghet och motståndskraft vid motgångar i inför ett långt arbetsliv, säger Kristina Ström Olsson.livet. Det är viktigt inte minst när man står inför ett långt arbetsliv, säger Kristina Ström Olsson.

Läs också: Chefen måste våga fråga om psykisk ohälsa 

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Stress och ökad ohälsa är ett stort problem på arbetsmarknaden. Som medlem i Civilekonomerna kan du få hjälp att rätta till en snedvriden arbetsbelastning.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se