Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Unga oroliga – vill ha mer trygghet på jobbet

Unga svenskar vill visst ha fast anställning. Enligt en ny undersökning tycker hela 83 procent att det är viktigt med en tillsvidareanställning och drygt sex av tio unga är oroliga för att det inte ska få något fast jobb i framtiden.

Gigekonomin växer. Snabbt. Allt fler får räkna med tillfälliga jobb och uppdrag på frilansbasis. Men det är inte nödvändigtvis vad de unga, som försöker etablera sig på arbetsmarknaden, vill. Kundtjänsteföretaget Transcom ligger bakom en ny undersökning om ungas inställning till den allt mer flexibla arbetsmarknaden. Resultatet, som bygger på svar från 1 061 personer i åldrarna 18–30 år, skvallrar snarare om en generation som längtar efter trygghet.

Läs även: Därför ökar antalet egenanställda i rasande fart

Hela 83 procent svarar att det är viktigt eller mycket viktigt med en tillsvidareanställning. Betydligt fler kvinnor än män tycker att det är mycket viktigt. Bara fem procent svarar att det är mindre viktigt eller oviktigt. Resten menar att det kvittar.

Det är också något fler kvinnor än män som oroar sig för om de ska få någon tillsvidareanställning i framtiden. Totalt är det 64 procent som uttrycker någon form av oro, varav hälften känner stor eller mycket stor oro. Men alla är inte oroliga, 30 procent känner igen oro alls på den här punkten.

Läs även: Elva heter trender inom rekrytering

Digitaliseringen och globaliseringen har gjort arbetsmarknaden mer snabbrörlig. Fler byter jobb oftare. Men inte heller den utvecklingen tycks vara speciellt efterfrågad av de unga i Transcom-undersökningen. Mer än varannan ung svensk, 55 procent, tycker att så länge man trivs spelar det inte någon roll hur länge man stannar på en och samma arbetsplats. Av de som anger en avgränsad tidsperiod är det flest, 18 procent, som tycker att det är lagom att dra vidare till nästa jobb efter 3–5 år.

Henrik Olsson.

– Vi ser stort engagemang och lojalitet hos millenniegenerationen som gärna är kvar och utvecklas på våra arbetsplatser så länge de trivs. Arbetsmiljön måste därför anpassas till den nya generationen. De är framtidens kompetens och som företag måste man ge dem tydliga avtal och se till att de trivs på jobbet, säger Henrik Olsson, landschef Transcom Sverige.

Läs även: Framtidens talanger kräver ny ledarstil

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se