Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
ung kvinna gul kostym tar sig om ryggen ryggont

Unga företagare bättre på arbetsmiljö

Nästan nio av tio yngre företagare har stort fokus på arbetsmiljön, sig själv och sina anställdas hälsa vilket är fler än bland företagare som är 30 år och äldre.

En undersökning från Länsförsäkringar/Novus visar att yngre chefer har större fokus på arbetsmiljön än vad äldre chefer har.

En stor del av företagarna menar att de har stöd och de verktyg de behöver för att ta sitt arbetsgivaransvar kring den sociala och organisatoriska arbetsmiljön men var fjärde företagare har inte eller är osäkra på detta.

Läs även: Dålig arbetsmiljö – en dyr historia

– Här har de mindre företagen med få anställda en utmaning eftersom de förutom att hålla verksamheten igång och upprätthålla lönsamhet också ska fokusera på arbetsmiljön. Många småföretagare ser att de behöver en oberoende expertresurs för att kunna hantera sitt arbetsgivaransvar på ett bra sätt. Det finns flera sätt att gå i land med arbetsgivaransvaret och som exempel ingår samtalsstöd för chefer och checklistor för ett systematiskt arbetsmiljöarbete i sjukvårdsförsäkringen, säger Kristina Ström Olsson hälsostrateg på Länsförsäkringar.

Läs om: Småföretagare och arbetsmiljöregler

Undersökningen visar också att det är en större andel som har stort fokus på arbetsmiljö och hälsa bland de större företagen med 11-49 anställda (96 procent) jämfört med dem som bara har en anställd, 61 procent.

– Det här är naturligt eftersom de större företagen oftare har personer som antingen enbart eller som en del av sina arbetsuppgifter jobbar med hälso- och arbetsmiljöfrågor, säger Kristina Ström Olsson.

Läs också: Fem myter om stress

 

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Stress och ökad ohälsa är ett stort problem på arbetsmarknaden. Som medlem i Civilekonomerna kan du få hjälp att rätta till en snedvriden arbetsbelastning.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se