Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Händer på jobbsökare vid datorn som letar efter intressanta jobb

Unga ekonomer söker intressanta jobb

När unga ekonomer i början av sina karriärer ska välja jobb, letar de främst efter intressanta och utmanande jobb, och i andra hand utvecklingsmöjligheter, enligt rapport.

Det är alltså inte i första hand pengar och förmåner som avgör vilka jobb ekonomer i början av karriären lockas av, om man får tro Academic Works undersökning Young Professional Attraction Index som nyligen publicerades.Den svenska delen av undersökningen genomfördes av Kantar Sifo bland drygt 7 000 studenter och akademiker i början av sina karriärer.

Läs om: Millennials, en besviken generation

– Många av de största företagen breddar nu sina verksamheter och blir mer branschöverskridande. Det gör att dagens kandidater ser större möjligheter att styra sin karriär i flera olika riktningar. Vi ser också att ekonomernas arbetsuppgifter blir alltmer strategiskt och analytiskt lagda i takt med att mer automatiseras, säger Björn Allansson, Business Developer – Finance, på Academic Work.

Ekonomerna värderar goda utvecklingsmöjligheter högre än övriga yrkesgrupper som deltagit i undersökningen.

– Vi ser fortsatt att ekonomer värderar utvecklingsmöjligheter mycket högt. Men det är inte nödvändigtvis den klassiska karriärstegen som de strävar efter. Många ser också ett stort värde i att kunna utvecklas i sin nuvarande roll, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist, på Academic Work.

Läs också: Årets bästa arbetsgivare

Företag som arbetar för bättre arbetsklimat och ökad mångfald på arbetsplatsen ligger bättre till hos unga ekonomer. Hälften av alla ekonomer anser att mångfald bland medarbetare är ett måste vid val av arbetsplats.

– Företag som inte lyckas uppnå åtminstone en hygiennivå kring dessa frågor riskerar att påverka sitt anseende negativt, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work.

Det är femte året undersökningen genomförs och syftet är att undersöka drivkrafterna hos unga karriärister inom olika branscher.

Läs även: Hellre bra arbetsmiljö än hög lön

De viktigaste faktorerna för unga ekonomer vid val av arbetsgivare

  1. Intressanta & utmanande arbetsuppgifter = 60 procent.
  2. Goda utvecklingsmöjligheter = 56 procent.
  3. Trevliga kollegor/bra arbetsmiljö = 55 procent.
  4. Bra lön & förmåner = 55 procent.
  5. Bra chef & ledarskap = 52 procent.
  6. Flexibel arbetsplats och arbetstid = 36 procent.
  7. Företagets värderingar och kultur = 32 procent.
  8. Trygg anställning = 29 procent.
  9. Geografiskt läge/närhet till hemmet = 24 procent.
  10. Tydliga förväntningar och mål = 21 procent.

Läs mer: De viktigaste kompetenserna


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se