Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Moderaternas nya partiledare, Ulf Kristersson, tycker att det behövs fler naturvetare i politiken. Foto: Fredrik Wennerlund

Ulf Kristersson fjärde raka civilekonomen som styr Moderaterna

Ulf Kristersson är vald till Moderaternas nya partiledare. Han är den fjärde på raken med en civilekonomexamen. Ända sedan 1999 har partiet letts av en civilekonom.

– En slump är det knappast, men jag vet inte varför det blivit så många på raken, kommenterade Ulf Kristersson när Civilekonomen träffade honom vid ett IFN-seminarium i september.

När pressen blev för stor på Anna Kinberg Batra och hon i augusti avgick som moderaternas partiledare stod det klart ganska snart att sviten av ekonomutbildade moderatledare ändå skulle bestå. Elisabeth Svantesson, som inledningsvis fanns med i partiledarkandidatsnacket, är nationalekonom och har en ekonomie licentiatexamen från Örebro universitet. Huvudkandidaten och den nu nyvalda partiledaren Ulf Kristersson har läst till civilekonom på Uppsala universitet.

– Det är ganska många ekonomer i politiken. Ekonomer och jurister brukar det vara i ganska hög grad. Men för få naturvetare, det är min ständiga synpunkt, sa Kristersson vidare.

Läs även: Kända civilekonomers bästa studentminnen

Ulf Kristersson är Moderaternas 17:e partiledare och den fjärde på raken med en civilekonomexamen, efter i tur och ordning Bo Lundgren, Fredrik Reinfeldt och Anna Kinberg Batra. Carl Bildt är den senaste icke-civilekonomen, Bildt fullföljde inte sina universitetsstudier på Stockholms universitet till en akademisk examen. Dessförinnan var det tre jurister på raken som styrde Moderata samlingspartiet: Yngve Holmberg, Gösta Bohman och Ulf Adelsohn.

Från jurister till civilekonomer. Säger det något om samhällsutvecklingen?

– Det gör det nog, men vet inte exakt vad.

Fyra partiledare – fyra civilekonomer

  • Ulf Kristersson (2017–ff), civilekonom från Uppsala universitet.
  • Anna Kinberg Batra (2015–2017), civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.
  • Fredrik Reinfeldt (2003–2015), civilekonom från Stockholms universitet.
  • Bo Lundgren (1999–2003), civilekonom från Lunds universitet.

Moderaternas nya partiledare

Namn: Ulf Kristersson
Ålder: 53.
Familj: Gift, med tre barn.
Bor: Strängnäs.
Bakgrund: Ulf Kristersson var ordförande i Moderata ungdomsförbundet 1988–1992 och var under sin första period som riksdagsledamot ledamot både i socialförsäkringsutskottet och Premiepensionsmyndighetens styrelse. Därefter arbetade han några år som kommunikationsdirektör på börsnoterade IT-konsultföretaget Connecta/Adcore. 2003 återvände Kristersson till politiken, först som finanskommunalråd i Strängnäs och sedan som socialborgarråd i Stockholm.
Källa: Moderaterna

Mer från:

Mer på civilekonomen.se