Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Man med ryggsäck står och tittar ut över skogen

Två timmar natur i veckan räcker

Ekonomer har en pressad arbetsvardag vilket spiller över i ohälsa i form av sömnstörningar, fokusproblem, stress och utbrändhet. Ett sätt att själv göra något åt känslan av stress kan vara att vistas i naturen.

Att vistas i naturen är rena hälsokuren, och brittiska läkare ordinerar sina patienter en tur i skogen. Men hur länge måste man stå där i skogen och uggla för att hålla sig frisk? Två timmar i veckan, enligt ny forskning.

Läs om den ökade styrelsen bland akademiker

En brittisk studie baserad på 20 000 människor har bland annat studerat vardagsvanors samband med hälsa. Till mångas förvåning fann forskarna att det räcker att vistas i naturen i två timmar i veckan för att få hälso- och lyckoeffekter. Tiden kan dessutom delas upp på flera tillfällen.

Det innebär alltså att man inte behöver planera in en vecka i fjällen eller något vildmarksäventyr. Det är inte heller nödvändigt att skaffa tält, vandrarkängor eller ens träningskläder. Det räcker med att sätta sig på en filt i en park. Men det räcker inte med att titta på en betongomgärdad plantering på parkeringsplatsen eller ett buskage utmed en trottoar. En större grön yta krävs, som en park eller ett skogsparti.

Läs även: Psykiskt välmående lågt bland ekonomer

Men även lågintensiva kontakter med naturen ger viss effekt. Det finns studier som visar att en blomkruka på skrivbordet har positiva, om än begränsade, hälsoeffekter.

Forskarna bakom studien var positivt överraskade av att det behövdes så lite som två timmar utspritt över en vecka för att nå den positiva hälsoeffekten. Samtidigt var de lite bekymrade att en så stor andel av britterna som 60 procent inte når upp ens till det, skriver tidningen Inc.

Att naturen har en läkande förmåga bekräftas ytterligare av att skotska läkare sedan i höstas kan ordinera naturupplevelser mot bland annat diabetes, hjärtsjukdomar och psykiska problem, skriver The Guardian. På Shetlandsöarna ordineras fågelskådning och promenader vändringar i höglänt terräng. Särskilt välgörande anses den atlantiska vinden vara. Och i hela Storbritannien uppmanas läkare att föreslå skogspromenader till sina patienter. Naturupplevelserna är dock inte tänkta att ersätta, utan komplettera, traditionell medicin.

Läs också: Chefen måste våga fråga

 


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se